Rüzgarın Şarkısını Dinle
2024 71. kitabı
Haruki Murakami’nin yirmili yaşlarının sonunda yazdığı bu ilk romanı, onun yazarlık serüvenini görebilmek açısından okuyucusu için önemli ipuçları verir. Yazar, yazdığı metinlerde sürekli bir hata peşinde olanların; başarılarını nasıl engellediklerini kendi yazma deneyimlerinden yola çıkarak anlatmıştır. Eserin akıcı üslubu, okuyucuyu sıkmadan anlatımın içine katmıştır. Romanın kahramanı Tokyo’da yaşayan bir üniversite öğrencisidir ve yaz tatillerinde ailesinin yanına gelir. Eser, bu yaz tatillerinden birinde geçen olayları konu edinir ve zaman zaman da geçmişe dönerek ucu açık ifadelerle okuyucunun hayal gücünü sürekli canlı tutmaya çalışır. Romanda herhangi bir edebi kaygı taşınmadan sadece yazmak istediği için yazdığını hissettiren bir yazar vardır. Murakami’nin bu romanı, daha sonraki eserlerinde yansıtmış olduğu fantastik unsurlardan uzak, sade, otobiyografi özelliği taşıyan, hayatının kırılma noktalarının görülmesi açısından okuyucuya kaynak teşkil eden, dikkat çekici bir nitelik taşır. Japon halkı Murakami’yi, kendi kültürlerini romanlarında yeterince yansıtmadığı noktasında eleştirse de yazar kendine has üslubu nedeniyle dünya çapında ilgi gören önemli edebiyatçılar arasında yerini almıştır.
Rüzgarın Şarkısını DinleHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20207,4bin okunma