···Okunma: 28 Temmuz 2024 09:30 KUM ÇOCUK-TAHAR BEN JELLOUN,167 sayfa,
Ortadoğu kültürünün erkek çocuk aşkı,beden ve kimlik arasına sıkışmış bir hayat hikayesi…
🪯 Fas asıllı yazarın Kuzey Afrika toplumunun geleneksel din ve ahlak anlayışını eleştirmek üzere yazdığı bu kitapta bir kız çocuğunun babasının erkek çocuk isteği nedeniyle yaşadığı kimlik arayışını anlatmaktadır.
Faslı bir baba sonunun nereye gideceğini bilmeden ya da düşünmeden ,sadece yaşadığı toplumda geleneklerine göre başının dik olması ve miras hakkının kendi oğluna geçmesi için yedinci kız çocuktan sonra sekizinci çocuğunun cinsiyeti ne olursa olsun erkek gibi yetiştirmek ister ve adını Ahmet koyar.
Anne,baba ve ebe dışında bu durumu hiç kimsenin bilmediği Ahmet isimli bu kız çocuğunun kimlik arayışını okuyoruz kitapta. Evlenme yaşına kadar bir erkek gibi davranan ve yaşayan Ahmet, amcasının kızı engelli Fatıma ile evlenip evlilikleri boyunca birbirleriyle ayrı odalarda yatmaları ve Fatıma’nın ölmesine yakın bunu bildiğini kendisine açıklaması sonucunda Ahmet ,Fatıma’nın ve babasının ölümünden sonra gerçek kimlik arayışına girer.Ve kendi bedenini keşfettiğinde bundan sonra hayatına Ahmet olarak mı devam edecektir yoksa Zehra olarak mı buna karar vermek zorundadır.
Yazar,romanın devamı niteliğindeki Kutsal Gece kitabıyla 1987 yılında Fransa’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden olan Goncourt’u alarak, bu ödüle layık görülen ilk Faslı yazar olmuştur.