·176 syf.····Okunma: 29 Temmuz 2024 21:03 “Yusuf diye haykırdı. Sesi kısa, kesik ve boğuktu. Uzun süre suyun altında kaldıktan sonra bir anda yüzeye çıkmış birinin sesi gibiydi..”
Feryat öyküsünden..
İvan Bunin, 20. yüzyılın başında yaşamış olan ve Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Rus yazardır. Bunin, Rusya'daki devrim dönemlerinde ülkesini terk ederek Fransa'ya yerleşir. Türkiye hayranı olan Ivan Bunin Türkiyeyi sık sık ziyaret eder, kültürünü sever ve romanlarında motiflerini sık sık kullanır ve över. Hatta ilk öyküsü Çanakkaleden demir alan bir yük gemisinde geçen bir oğlu Arabistanda savaşta katledilen bir Türk’ün hikayesini konu edinir.
Tarkovski, Ivan Bunin in Güneş Çarpması kitabı için şöyle demiştir: içimde Buninle kardeşmişiz gibi bir duygu var. Güneş çarpması benim en sevdiğim öyküdür.
Kitap toplamda 10 öyküden oluşmakta. Benim favori öyküm ise Natali oldu çünkü bolca aşk, acı ve özlem vardı. Natali sıradan bir karşılaşmadan doğan bir aşkı, özlemi ve kavuşamamayı konu ediniyor.
Bunin bu eseri yaşlılık döneminde kaleme aldı. Dili sadece ve akıcı. Rahatlıkla hiç sıkılmadan severek okudum. Mevcut öykü kitabı her bir öyküdeki karakteri derinlemesine inceleyerek psikolojilerine odaklanıyor.
Buninden okuduğum ilk eserdi ve ben oldukça beğendim. Son zamanlarda Jaguar yayıncılıktan okuyup ta beğenmediğim eser yok zaten. Nitelikli kitaplar çıkarması harika.