2024 4. kitabı
LİTAK... LİTAK... LİTAK... Medyum|The Shining , Stephen King "Bir şeyin olması gereken biçimiyle olduğu biçim hiçbir zaman aynı değildir. Dünya yaşanması güç bir yerdir Danny. İnsanı umursamaz. Senden benden nefret etmez ama bizi sevmez de." Jack Torrance, izbe bir yerde bulunan Overlook Oteli'ne bu kış bakıcılık yapmayı planlarken aslında kendilerini bir "cinnet"e sürüklediğinden habersizdir... Jack, yazmakta olduğu oyununu tamamlamayı, Wendy ve Danny ile de ilişkilerini yoluna koymayı amaçlarken unuttuğu bir şey vardır 'Otelin ürkütücü geçmişi...' Otel, kendisini ve ailesini içine çekmeye başlayan karanlık bir güç tarafından yönetilmektedir ve beş yaşındaki Danny kendisine bahşedilen 'ışıltı' sayesinde otelin geçmişini ve karanlık varlıkları görebilmektedir. Otelin karanlığı onları ele geçirirken Torrance'lar buradan kurtulabilir mi dersiniz? The Shining "parıltı, ışıltı" anlamına gelirken "medyum" diye çevirmek niye demeden edemiyorum. Biliyorsunuz ki Stephen King korku ve gerilim edebiyatının öncülerinden, ben de epeydir kalemiyle tanışmak istiyordum. Bir arkadaşımın ısrarıyla önce "Cinnet"i izledim ardından kitabı olan Medyum'a başladım. Filmi kitabı okumadan önce izlediğim için olacaklara karşı çok da habersiz değildim ama kitap betimlemeleriyle okuru gerim gerim gerip yalnızlık duygusunu sonuna kadar hissettirmiş. 217 numarada başlayan geçmiş silsilesi otelin süit odaları ve balo salonlarında da devam ediyor, bir süre sonra kendimizi aslında varolmayan bir balonun içinde *çki içerken buluyoruz. Stephen King'in zekasıyla beni büyüledi. Kitap ve film son olarak da birbirinden farklı, filmde son havada kalsa da kitapta gerçeklik buluyor. Kitap karanlığın Otel olduğunu vurgularken filmde karanlık Jack'in içine giren bir güçtü burada da birbirlerinden ayrılıyorlar. Yine kitapta Danny'nin hayali arkadaşı Tony onu uyaran ve yönlendiren iyi bir karakterken filmde daha çok onu korkutan, kötü gelecekleri görmesine sebep olan bir karakter Stephen King'in filmi hiç beğenmediğini, karakter seçimlerini de çok yanlış bulduğunu ve ardından kendisinin de Medyum'a bir film çektiğini de belirteyim. Bence King Kubrick'e haksızlık ediyor bu konuda. Film izlediğimiz sırayla çekilmiş. Biraz araştırınca Kubrick'in bu denli ince mesajlarda bulunması oldukça etkileyiciydi. 1980 yılında çıktığını da göz önüne aldığımızda çekim teknikleri oldukça başarılı. Kesinlikle önerebileceğim bir eser oldu Medyum. Türü seviyorsanız ve Stephen King'e nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız önerimdir. *benim kadar geç kaldıysanız filme önce kitabı okuyun sonra filmi izleyin
MedyumStephen King · Altın Kitaplar · 20217,7bin okunma