Spoiler İçermez!!
·382 syf.·
2018 70. kitabı
Beklentilerimin çok çok üzerinde bir kitap oldu Medyum. King'i çok çok iyi tanımadığım için, O'yu okuduktan sonra bir daha hiçbir kitabında öyle bir tat alamayacağımı zannediyordum. (Sen öyle san, daha yeni başlıyoruz.) Bu düşüncelerimin üzerine Medyum'u okuyunca tokat yemiş kadar oldum. Bu adam harika! Öncelikle ''The Shing''i ''Medyum'' olarak çevirmelerinde ki maksadı hala anlayamadım. The Shining; parıltı, ışıltı gibi anlamlara geliyor ve kitaptaki baş karakterimiz Danny Torrence'ın da özel yeteneği bu: Işıltı. Merak ediyorum, Medyum ne alaka ? Medyum'un ne olduğunu anlamak için internete baktım, önce ''Medyum'a gitmek caiz midir'' gibi Nihat Hatipoğlu'nun iftar programları çıkarken, sonradan kelime anlamını bulabildim. Medyum, ruhlar alemi ile iletişime geçebildiğini ve ölülerle canlılar arasında iletişim kurabildiğini iddia eden kişi. Danny, Overlook Otel'inde daha önceden ölüp ruhları hapsolmuş bir kaç kişiyi görebiliyor; herhalde buna güvenerekten adını Medyum koymuşlardır. Neyse burayı daha fazla uzatmayayım. Zaten bir King kitabının incelmesinde ne yazdımda Nihat Hatipoğlu'ndan bahsetmeye fırsat buldum farkında değilim. Kitaba geçelim en iyisi... Jack Torrance bir oyun yazarıdır. Kendisi ''Overlook'' adında bir otelde kış zamanı işe başlıyor. Kış zamanı Overlook'a gelen giden yok, ailemle güzel vakit geçiririz hemde yarı kalmış oyunlarımı yazarım diye düşünüyor. Tabi bunu Jack Torrence düşünüyor. King ise '' Kışın adam olmaz bu yüzden onlara kimse yardım edemez, yollar kapalı olur kaçamazlar, rüzgar camı falan örter ortamı iyice gereriz, çok soğuk nasılsa dışarı çıkamazlar, ha birde o kadar karda arabayla da gidemezler '' diye düşünerek mekanı otel seçtiğinden kuşkum yok :D Bu arada böyle dediğime bakmayın, King'in bunları
The Shining
2024 35. kitabı
Jack Torrance, öğretmen olarak çalıştığı okuldan alkol ve şiddet sorunları nedeniyle uzaklaştırılmıştır. Bunun üzerine Jack, yarım kalan kitabını da bitirebilmek için fırsat olarak düşündüğü, Overlook otelinde kış aylarında bekçi olarak işe başlar ve ailesiyle otele yerleşir. Overlook oteli geçmişinde tuhaf olayların yaşandığı bir yerdir. Otele yerleşen aile kısa süre sonra bu yerin karanlık tarihini öğrenecek ve başlarına gizemli olaylar gelecektir. Ailenin tek çocuğu olan 5 yaşındaki Danny’nin ışıltı olarak adlandırılan psişik güçleri vardır. Kitabın orijinal adı The Shining ( ışıltı)’ tir. Kitap; baba, anne ve çocuk olmak üzere üç karakteri de detaylıca incelemekte ve bakış açılarından olayları anlatmaktadır. Kitap aynı zamanda Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlanmış olup gelmiş geçmiş en iyi korku filmleri arasında gösterilmektedir. Ancak Stephen King kitabın orijinaline sadık kalınmadığı vb gerekçelerle filmi beğenmediğini açıklamıştır. Film ile kitap arasındaki en büyük farklardan birine değinmek gerekirse; kitapta doğaüstü güçlerin varlığı bariz bir şekilde ortada iken, filmde bu tür olayların psikolojik mi yoksa doğaüstü mü olduğu net bir şekilde açıklanmamıştır. İyi okumalar.
2025 112. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 17:43
Medyum; zihinleri duyma, geleceği sezme, kötülüğü algılama gibi yeteneklerin; yetersizlik ve değersizlik inançlarıyla beslenen çelişkili davranışların, gerçek ile hayal arasındaki sınırların sorgulandığı algıların, ürkütücü rüyaların ve bireysel karanlıkların iç içe geçtiği bir hikâye sunuyor. Ustalıkla inşa edilmiş karakterleri ve anı unutturan anlatımıyla ikinci kez okumaktan keyif aldığım bir kitap oldu. İçsel çatışmaların ve güvensizliklerin davranışlar üzerindeki etkisi; fantastik öğelerle ve rahatsız edici sahnelerle örülü bir kurgu içinde işlenerek özellikle dikkat çekiyor. Edebiyat öğretmeni Jack Torrance, öfke kontrol problemi nedeniyle işini kaybetmiştir. Okulun yönetim kurulunda yer alan arkadaşı Al Shockley sayesinde Overlook Oteli’nde kış bekçisi olarak işe girer. Eşi Wendy ve beş yaşındaki oğlu Daniel için bu iş, ikinci bir şans anlamına gelir. Jack açısından ise hem yarım bıraktığı oyununu tamamlamak için bir fırsat, hem de alkol bağımlılığı yüzünden yıpranan aile bağlarını onarmaya giden bir basamaktır. Daniel Torrance, anne ve babasını biraraya getiren bu gelişmeyi istemek ile birlikte; yaklaşan tehlikeyi sezmekte, kötü bir şeyler olacağı hissini zihninden atamamaktadır. Doğduğundan beri duymaması gereken şeyleri duyan, görmesi mümkün olmayan durumları algılayan Daniel için; kış mevsiminde ulaşımın imkânsız olduğu, hiçbir canlının bulunmadığı Overlook Oteli başlı başına bir tehdittir. Kötücül varlıklar ve karanlık ruhlar harekete geçmekte; Overlook Oteli uzun süredir devam eden suskunluğunu sona erdirmektedir. Medyum; karanlık ruhlar, ürkütücü görüntüler, çarpık zihinler, karmaşık rüyalar ve olağanüstü yetenekler gibi unsurları bireysel zayıflıklar ve içsel çatışmalarla harmanlayan etkileyici bir hikaye sunuyor.Aynı zamanda 1980 yapımı The Shining
2024 100. kitabı
tephen King’in doğaüstü gerilim türündeki romanlarından biridir. Hikâye, Johnny Smith adlı sıradan bir öğretmenin başına gelen olağanüstü bir olayla başlar. Johnny geçirdiği ağır bir kaza sonrası yıllarca komada kalır. Uyandığında ise bir yetenek kazandığını fark eder: Bir insanın eline dokunduğunda onun geçmişini ve geleceğini görebilmektedir. Bu güç, ona kayıp vakaları çözme ve bazı felaketleri önleme şansı verir; ancak aynı zamanda büyük bir psikolojik yük ve tehlike getirir. Kader, özgür irade, güç ve sorumluluk temalarını işlerken, sıradan bir insanın olağanüstü bir yetenekle nasıl yalnızlaştığını etkileyici biçimde anlatıldığı güzel bir eser.
2024 23. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2024 19:22
Uzun zamandır bu kadar değişik hissettiren bir kitap okumamıştım. Stephen King okumayı özlemişim. Aşırı beğendim okurken baya gerildim. Bu işi King baya iyi yapıyor. Okurken insanları baya heyecanlandıran kitap. Danny'nin yerinde olmak hiç istemezdim.
MedyumStephen King · Altın Kitaplar · 20217,7bin okunma
Geçmişin yitirilmiş olması ve acısı, geleceğin korkusu için...
·400 syf.·
2023 255. kitabı
~~~Maskelerin çıkma zamanı geldiği zaman o maskenin altında göreceği yüzden korkuyordu~~~ ~~~Kuvvet, varlık, biçim, bunlar hep sözcüklerdi ve önemleri yoktu. Pek çok maskesi vardı ama hepsi tekti~~~ çok etkileyici maske cümleleri ile "Medyum" geçmişler üzerine tehlikeli ve yıkıcı durumlar oluşturan King'in diğer kitaplarını bilmem ama bana bu tarz içinde en sevdiğim kitap olarak yerini almıştır, iyi ki Stephen King 'in bu kitabı 1001kitap listesine alınmış ve ben bu kitabı iyi ki okumuşum*** yillaaaaar önce başka bir kitabını okumuştum bu kadar sevmemiştim :))(( Jack Torrance, uzak Overlook Oteli'nin kışın bakıcılığını yapma işini kabul ederken bunun, kendisi, karısı Wendy ve oğlu Danny arasındaki zarar görmüş ilişkilerini yatıştırmak adına ve uzayan bitmemiş oyununu tamamlamak için mükem­mel bir ortam sağlayacağını düşünür. Oysa bunlardan hiçbiri gerçekleşmez. Evlilikteki gerilim, alkolizm, suç­luluk duygularının yıkıcılığı, oluşturduğu telepati ve hatta arı yuvalarına kadar hepsi King'in Jack Torrance'ında, Kubrick'ın beyaz perdeye aktarmayı başardığından daha ustaca ve hatta daha rahatsız edici bir biçimde birleştiği belirtilir zira ben henüz filmini izlemedim o yüzden net bir yorum yapamayacağım:))) Belki de bu romanın en etkileyici yönlerinden biri, King'in, babasının tırma­nan deliliğiyle doğrudan bir bağı bulunan, 5 ya­şında bir oğlanın yaşadıklarını ele alma ve anlatma biçimidir. Bir karakter olarak Danny, çok içten durumlarımızın tercümanı gibidir, iç sesimizin dışa yansıması, tam da bu gerçekten. Ve aynı zamanda seslerle ilgili bir romandır, Danny tarafından alınan ve iletilen telepatik sesler, ama aynı zamanda geçmişteki olaylar biçiminde gelen sesler: Wendy ve Jack'in evliliğinin geçmişi; kişisel geç­mişleri; Jack'in bodrumda bulduğu gazete küpürlerin­den
1001KitapOkumalarım
2025 22. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2025 12:33
Jack Torrance, eski bir alkolik ve başarısız bir yazar olarak hayatını toparlamaya çalışmaktadır. Kış aylarında kapalı olan izole bir dağ oteli olan Overlook Hotel’de bekçilik işi bulur. Karısı Wendy ve telepatik güçlere sahip küçük oğlu Danny ile birlikte bu otele yerleşirler. Danny, “parıltı” olarak adlandırılan doğaüstü bir yeteneğe sahiptir. Bu sayede başkalarının düşüncelerini okuyup, geleceği görebiliyor. Jack, sonunda otelin etkisine tamamen yenik düşerken Danny ve Wendy, büyük bir mücadeleyle otelden kaçmayı başarır. Jack ise ne yazık ki otelin kurbanı oluyor. İlk başta uykumu getiren, ortalara doğru konunun yavaş yavaş çözüldüğü ve sonlara doğru ise heyecanı içimde yaşadığım bir kitap oldu.
2024 125. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2024 11:46
En azından sonunda asıl ölmesi gereken öldü! Ama bu her zaman öyle olmaz. Daha çok ölür: Kim mi! Kadınlar, çocuklar.. Bu kitabın, şu üzücü döneme denk gelmesiyle kitabın belki de çoğu güzel alıntılarını atladım. Kitabı okurken King'in ütopyasından aktardığı olayların, günümüzde herseyiyle yaşanmış olması, hatta çoğu zaman daha acımasız bir şekilde olmasını sorguladım. Yazar ütopyasında merhamet ediyor, ama insanların gerçek yaşamlarında merhamete yer yok. En çok Erkek Babaların ailem dediklerine yok merhametleri. En çok o Erkeklerin sözü geçmesi gerekiyor ve en akıllı olana itaat gerekir. Gelmiyorsa o itaat, o zaman gününü görür! Kim! Kadınlar, çocuklar.. Düzelir, yoluna girer, her şey değişecek.. Belki. Bu 'belki' için, değişmeyen, yoluna girmeyen Adam olamayan Erkekler için kaç kadın daha canından olur bilemiyorum. O kadar bilinmez bir durum ki bu. Ailesi değil, Baba olması da değil, bir evli Erkek olması da değil, önemi olan tek şey. Söz geçirmesi, Erkek olması işte. Ne kadar çok korkuyorsa karşısındaki kadın veya çocuk o kadar Erkek. Değişmiyor, bitmiyor katliamlar, daha da vahşicesi ekleniyor üstelik. Adalet kim ve ne için, kimi koruyor bilmiyorum. Yaren için gelmiyor adalet yerini bulamiyor, sıkıştı kaldı işte. Çıkması gereken günü bekliyor.. 15 gün önce vahşice katledilen İkbal, ona gelinceye kadar katledilen üstü örtülen sayısız katliamlar, tecavüz ve tacizin zaten cezasız kaldığı ülkemin kadın ölümlerine bile indirim yapması, sokakları kadınlara zindan, evleri de hapishane etmesi, Hangi Dinin Emiri, Hangi din KADIN için bunu reva görür.. Emirler Örtüyüserbestleştirince tamam oldu. Sırada Kadını eve tıkmak ve çaresiz bırakıp ülkenin manyak ve sapık olan adamlarına katlanmak vardı. Aman aileler dağılmasın. Kadına da çocuğa da ne olacaksa olsun muydu acaba
2025 19. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 11:52
Alkol bağımlılığı sorunu ve öfke problemleri olan Jack Torrance, öğretmen olarak çalıştığı okuldan yaşanan bir olaydan dolayı, bu sebeplerden ötürü atılır. Eşi Wendy ve oğlu Danny'ye bakabilmek için Overlook Otelinde bir iş bulur. Yüksek dağların arasında kalan otelin kışın bakımından sorumludur. Ancak otelde umulmadık şeyler onları beklemektedir. Danny, doğduğundan beri farklı bir çocuktur. Işıltı denilen bir şeye sahiptir ve insanların düşüncelerini, bazen geleceği görebilmektedir. Babasının bulmuş olduğu iş nedeniyle otele gitmeyi hiç istemez. Otelde, Danny'i 'Litak' beklemektedir. Ancak gitmeye mecburdurlar. Stephen King okumayı çok sevdiğim yazarlardan. Medyum'u okurken korkudan ziyade gerildim. Sürekli ortamda her an bir şey olacak hissi çok rahatsız ediciydi ama okuması keyifli bir kitaptı. Sadece son sahnelerdeki şiddet beni rahatsız etti. Gerilim sevenlere öneririm.
2019 1. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2019 00:00
Tam olarak ne zaman okuduğumu hatırlamıyorum ama üstünden yıllar geçmesine rağmen beni ne kadar korkuttuğunu unutmuyorum. Yazarın okuduğum ilk kitabı O 'ydu. Asıl ondan çok korkarım sanmıştım ama, belki de palyaço korkum olmadığı için, hiç korkmamıştım, sadece gerilmiştim. Fakat bu kitap var ya bu kitap... Diğerine göre çoook daha ince olmasına rağmen beni mahvetmişti... Kibar yazmaya çalışıyorum :D Kendi ailemden bile korkmuştum bir ara ahahsnzkx ŞAKA YAPMIYORUM AHAHSND Neyse atlattık çok şükür... Okuyun, etkileyici ve baya iyi. Türünün hakkını veriyor :D

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King