Puan vermedi·236 syf.··Beğendi
· Beyhan Budak kitabı okurken yanınızda bi terapi defteriniz olmasını ve okurken bazı alıştırmaları terapi defterinize yazmanızı tavsiye ediyor. Ben ulaşılabilirliği daha kolay olduğunu için telefonumun not defterini kullandım. Duygularınızı, kendinizi tanıyabilmenizi sağlayacak bazı alıştırmalar vardı. Bir anda bitirmek yerine sindire sindire okumayı tercih ettim. Zaten şu sıralar uzun soluklu kitap okuyabildiğim bi dönemde olmadığım için yavaş ilerlemek kitap için de benim için de uygundu. Yavaş okumak ve ara sıra düşüncelerimi yazmak kitabı daha verimli okuduğumu hissettirdi. Örneğin kitapta bazı zihinsel virüslerlerden bahsediyor. Her şeyi konuşarak çözebileceğini sanmak, ben buyum tavrı, hissettiğin şeylerin hiç geçmeyeceğini sanmak, duygudan sonuca varmak, olan oldu artık diye düşünmek gibi. Bu zihinsel virüslerin hangisine sahipsin, hangi olaylarda böyle hissediyorsun? Bunları sorgulatıtı ve düşüncelerimi yazdıkça yaşadığım olaylara daha objektif bakabilmemi sağladı. Kendimi suçlu hissettiğim bir dönemden geçerken kendime daha anlayışlı, şefkat dolu yaklaşabildim. Her şeyin benim kontrolüm altında olmadığını hatırlattı. 6 şapkalı düşünme tekniğini öğrendim. Zor zamanlarda uygulanabilecek; yaşadığın olaya daha objektif bakmanı, bir psikolog gibi bakmanı sağlayacak bir teknik. Karşında 6 farklı renk şapka takan insanlarla bir arada oturuyorsun ve yaşadığın olaya her biri farklı bakış açısından yorum yapıyor. Biri kanıtlayabileceğin olumsuz yönlerine odaklanırken diğeri olumlu yönlerine odaklanıyor, diğeri çözüm yollarına, diğeri verdiğin duygusal tepkilere, diğeri daha objektif ve dramatize edilmemiş haline odaklanıyor. İlerde kullanabileceğimi düşünüyorum. O yüzden not aldım.
Bugün duygusal olarak zor durumlarda kaldığımızda çocuklukta nasıl bir tepki veriyorsak yetişkinlikte de genelde o tepkileri verdiğimizi yazıyordu. Çünkü öyle öğrenmiştik. Fakat çocuklukta verdiğimiz tepkiler o zaman sağlıksız da olsa bir şeyleri çözüyordu. Yetişkinlik dönemindeyken çocukluk döneminde öğrendiğimiz tepkiler bir işimize yaramıyor hatta bize daha çok zarar veriyor. Zor durumlarda karşılaştığımda bu bilinçte olacağım.
Bir anda bu bilgileri sindiremeyiz, illaki bize yanlış gelen tepkileri yine vereceğiz, yine duygularımızı kontrol edemediğimiz zamanlar olacak. Ama küçük adımlarda bunu değiştirebiliriz.
Kendinize daha anlayışlı yaklaşmanız için okumanızı tavsiye ederim.