···Okunma: 30 Temmuz 2024 15:34 "Fabrikanın bacasının tüttüğü ilk gün başladılar can almaya. Dişlerine kan değmiş kurt sürüsü gibi denize daldılar."
Eczacı Süleyman tek adamdır. Kitleleri mülksüzleştirip işçileştirir, geçim araçlarından mahrum bıraktığı balıkçıları kendi endüstrisine, oradan da ticaret yoluyla küresel iktisadi zincire eklemleyerek tekelleşme arayışına bağlar. Karşı çıkmanın yolu yoktur, çünkü zaten Eczacı Süleyman artık sadece Eczacı Süleyman değildir. Devlet, servet ve diyanet onun yanındadır. Amacı 'siyaset yapmak' değil 'siyaset olmak'tır.
"Bakalım Deli İbram’ın Tarihi mi yürüyecek yoksa Eczacı Süleyman’n düzeni mi sürecek? Göreceğiz!”
İncelemeyi Ahmet Büke'nin sözleriyle sonlandırmak istiyorum. “Osman tek kişi. Karşısındaki gücü fiziksel olarak tasfiye etmiş olabilir ama adadaki üretim ilişkileri aynen devam edecek. Dolayısıyla o üretim ilişkileri Osman’ın bileğini bükebilir ya da Osman Eczacıya dönüşebilir. Burada adalının kendi kaderine sahip çıkıp, siyaset olması meselesi. Siyaset olmazsan Osman seni kurtaramaz. Deli İbram da” (SoL Kültür, 2022).