Hekabe Bu yayından ilk defa bir oyun okuyorum, konu bildiğim konuydu ama yazım ve noktalama hatalarıyla dolu bir süreçte devrik kelimeleri anlamaya çalışırken 1 saat gibi kısa sürede bitecek kitap, nerdeyse 2-3 saatimi aldı. Bu yayını kesinlikle tavsiye etmiyorum. İş Bankası Kültür Yayınları bu işi kesinlikle en iyi yapan yayın bunu iyice anladım.
Gelelim oyuna;
Troya savaşı bitmiş, Priamos'un karısı kraliçe Hekabe, kendisi gibi köle olan kadınlarla Yunanlı efendileri ile yola çıkmayı bekliyorlardır. Yanan ülkesi,savaşta kaybettiği oğulları ve eşi için yas tutuyordur. Bir rüya görür ve rüyasının sabahında Yunanlı bir haberci ona gelerek malesef bunu doğrular. Yunanlı Akhilleus ölmüş olmasına rağmen ruhu hâlâ rahat durmuyordur ve mezarına kurban istiyordur. Yunanlar da o sıralarda gemilere binmişler ve uygun rüzgar da yelkenlerini şişiriyordur yani vatanlarına geri yolculuk için herşey hazırdır. Ama Akhilleus'un ruhu Yunanlar'ı bir konuda tembihler ve uyarır: "Benim mezarımı bir insan kurbanıyla onurlandırmadan nereye gidiyorsunuz?" diye. Hatta nokta atışı yaparak Kraliçe Hekabe 'nin kızı Polyksena'yı kurban olarak ister. Burada bir drama ve yiğitliğe şahit oluruz. Ayrıca Trakya kralının yanında ikamet eden ve hayatta kalan tek oğlunun adice öldürüldüğü haberini de alınca Hekabe'nin çilesine bu yenileri de eklenir. Kızı kurban edilmiştir bu bir felakettir ama en azından küçük oğlu uzaklarda yaşıyor diye dayanıyordur bu hayata. Oyun tam da bu noktadan sonra Hekabe'nin oğlunu öldüren Trakya kralından ve onun oğullarından intikamını alma sürecine giriyor. Hayatta her şeyini ülkesini,eşini, evlatlarını kaybetmiş bir annenin acılarına ve intikam sürecine şahit oluyoruz.
Euripides 'in yine harika bir eserini bitirme keyfini yaşıyorum. Mitoloji sevenler yazarın tüm