2024 55. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2024 11:25
Bu sefer ana karakter Tip’in hikâyesini okuyoruz. Tip, kötü kalpli Mombi ile yaşıyor. Mombi, büyü yapabiliyor. Tip bir gün sıkıntıdan kendine kabaktan bir adam yapıyor, Mombi ona büyüyle hayat veriyor ve kabak adam canlanıyor. Mombi, Tip’i de heykele dönüştürmeye karar veriyor bunun üzerine Tip, Kabak Adam’ı da yanına alarak kaçıyor ve Mombi’nin hayat veren tozunu da yanına alıyor. Yolda dört ayaklı bir sehpa görüyorlar ve Tip onu da hayata döndürüyor çünkü Kabak Adam’ın eklemleri ağrıyor en azından onun üzerinde gider diye düşünüyorlar. Korkuluk’un yönettiği Oz Diyarı’na ulaşmaya çalışıyorlar, Kabak Adam atın üstünde Tip de kuyruğundan tutmuş şekilde hızla gidiyorlar ama o sırada atın kuyruğu kopuyor ve Tip onlardan geri kalıyor ama onlar durumu fark etmiyor. Kabak Adam ve at Oz Diyarı’na ulaşıyor, Tip ise onların ardından yavaş yavaş geliyor çok acıkıyor ve yolda elinde yiyecek olan Komutan Jinjur’u görüyor onun yemeğinden yiyor. Komutan Jinjur’un sadece kadınlardan oluşan bir ordusu var ve amacı Oz Diyarı’na saldırıp Korkuluk’u tahtından indirmek. Çünkü ülkeyi kadınlar yönetsin istiyor ve oradaki taşlarla kendilerine yüzük, kolye yapmak istiyorlar. Ordu başarılı oluyor ve Oz Diyarı’na saldırıyorlar. Bunun üzerine Korkuluk ve diğerleri Teneke Adam’ı bulmak için kaçıyorlar, ondan yardım almaları gerekiyor. Komutan Jinjur da bu durumdan rahatsız oluyor ve kötü kalpli Mombi’den yardım istiyor. Mombi kabul ediyor ve onlara büyüler yapıyor. Yollarını kaybetmelerine sebep oluyor, Korkuluk ve ekibi de bir gariplik olduğunu anlıyor ve güneşi takip ederek ilerlemeye karar veriyorlar. Teneke Adam’ı buluyorlar ve Zümrüt Şehri’ne gitmek için birlikte yola çıkıyorlar. Yolda kocaman çizgili bir böcekle karşılaşıyorlar. Çizgili Böcek hayatına normal seyrinde devam ederken bir gün bir okul görür ve okulun içine girer. Orada kendine yer edinir ve dersleri dinlemeye başlar. Öğretmen, bir gün onu fark eder ve öğrencilerine göstermek için büyüteç kullanır. Çizgili Böcek de ona bakan öğrencilere selam vermek için hareket eder, öğrencilerden biri bu durumdan korkar ve düşer, öğretmen onunla ilgilenmeye gider Çizgili Böcek de kaçar ama büyük bir böcek olmuştur artık. Ve bu Çizgili Böcek dersleri de dinlediği için oldukça bilgilidir, o da Zümrüt Şehri’ne gitmek için yola çıkmıştır böylece ekibe katılır. Yolda yaşlı kadının büyüleri bitmez, sürekli onlara yolunu kaybettirmeye çalışır. İlerlerken Teneke Adam daha önce kurtardığı fareleri görüyor, onlardan yardım istiyorlar. Fare de onlara eşlik etmesi için diğer fareleri görevlendiriyor, Korkuluk’un gövdesine saklanıyorlar. Zümrüt Şehri’ne vardıklarında tüm erkeklerin kadınların normalde yaptığı şeyleri yaptıklarını görüyorlar. Çocuk bakma, temizlik vs. Erkekler bunları yaparken çok zorlanıyor. Komutan Jinjur’a ulaştıklarında Jinjur tüm ekibi yok etmeye karar veriyor. O sırada Korkuluk gövdesinden fareleri çıkarıyor, kızlar korkuyor ve kaçışıyor. Ama geri geleceklerini bildiklerinden Korkuluk ve arkadaşları yeni plan yapmaya başlıyorlar. Hayat Tozu’nu kullanarak uçup kaçmak için bir kuş yapıyorlar. İyi kalpli cadıdan yardım almaya gidiyorlar. Hayat Tozu’nun şişesini dikkatlice incelediklerinde üç tane hap görüyorlar, bunlar Dilek haplarıymış. Kişi on yediye kadar ikişerli olarak sayarsa dileğini kabul oluyormuş. Kuş çok hızlı gitti ve akşam olduğu için iyi cadının olduğu yere varıp varmadıklarını anlayamadılar. Gündüz olup baktıklarında ise iyi cadının yerini çoktan geçtiklerini fark ettiler. Kuş, kanepe şeklinde yapılıp çakma kanatları olan bir kuş olduğu için bu onun ilk uçuşuydu bu yüzden geri dönmeyi bilmiyordu. Bir yerde durmak zorunda kaldılar ama inişe geçerken kuşun kanatları kırıldı ve kargaların yuvasına indiler. Mücadele gerçekleşti ve Korkuluk zarar gördü içindeki samanı kargalar aldı. Yerine para koydular. Dilek haplarını kullanmaya karar verdiler, ikişerli sayarak tek sayıya ulaşılmazdı bu yüzden onlar da önce birin yarısından sayma başladı ve öyle ulaştılar. Kuşun kanatlarının tekrar eskisi gibi sağlam olmasını dilediler ve dilekleri gerçekleşti. İyi kalpli cadıyı buldular, yardım istediler ama iyi kalpli cadı tahtın Oz Büyücüsü’nün tahtı çaldığı kişinin hakkı olduğunu söyledi. Ama o ölmüştü bu yüzden onun kızını bulmaya karar verdiler. Ama Oz Büyücüsü tahttan hak iddia etmesin diye o kızı kimsenin bulamayacağı şekilde saklamış ve bunu yaparken de Mombi’den yardım almış, bu yüzden kızın nerede olduğunu bulmak için Zümrüt Şehri’ne gidip Mombi’yi sorgulamak için yola çıktılar. Vardıklarında Mombi tabii ki de teslim olmadı, önce kılık değiştirip yerine başkasını gönderdi ama iyi kalpli cadı Glinda numara olduğunu anladı. Sonra kendini gül şeklinde sakladı aradılar yine bulamadılar. Teneke Adam giderken çiçekleri çok sevdiği için Mombi’nin şekline girdiği gülü kopardı. Glinda, yaşlı kadını elinden kaçırdığı için çok sinirlendi o sırada Teneke Adam’ın taşıdığı gülde bir tuhaflık olduğunu fark etti. Çünkü Mombi, yakalanırım diye korktuğu için hareket ediyordu ve bu durum Glinda’nın gözünden kaçmadı. Mombi kim olduğunu anlarlar diye farklı bir şekle girdi, bir gölge olup kaçmaya çalıştı ama Glinda bunu fark etti ve onu engelledi. Karınca oldu ama yine de fark edildi ve yakalandı. Glinda onu yaşlı haline geri getirdi. Mombi’nin başka çaresi kalmamıştı artık, yaşamasına karşılık büyü gücü elinden alınacaktı ve prenses Ozma’ya ne olacağını anlatacaktı. Meğer Oz Büyücüsü, Mombi’ye Ozma’yı saklamasını söylediğinde Mombi Ozma’yı oğlan çocuğuna dönüştürmüş. O da senelerdir yanında olan Tip’i dönüştürmüş, Tip aslında kız olan Ozma çıktı. Tip’i eski hâline geri döndürdüler ve Zümrüt Şehri’ne geri dönüp tahta geçmesini sağladılar. Korkuluk da Teneke Adam’la birlikte olacaktı. Sadece Aslan Adam’ı hiç göremedik, keşke onun da hayatına baksaydık. İlk kitabını da çok severek okumuştum bunu da. Çocuklar da rahatça okuyacaktır verdiği mesajlar da güzel. İyi ki o dönem tekrar yazması için bir sürü mesaj gelmiş ve yazmış.
Muhteşem Oz DiyarıL. Frank Baum · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022744 okunma