Sevgi dili ile dolan sevgi depoları!
2024 15. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2024 17:50
G. Chapman her seferinde birincil sevgi dilinin ne olduğunu öğrenmeye itiyor bizi. Ona göre toplam beş sevgi dili mevcut. Bunlar şu şekilde sıralanmıştır: Onaylayıcı Kelimeler Nitelikli Zaman Armağan Almak Hizmet Davranışları Fiziksel Temas Onaylayıcı Kelimeler bölümünde sevecen sözler, cesaret verici sözler, alçakgönüllü sözler yer almaktadır. Yani aslında Sevgi dili onaylayıcı kelimeler olan kişiler onaylanmak, desteklenmek, takdir edilmek ister. Birincil sevgi dili "Nitelikli Zaman" olan kişiler birliktelik, nitelikli beraberlik ve sohbetten beslenir. Nitelikli Zaman bölümünde yer alan kişilik tipleri bölümü epey hoşuma gitti. Yazar bu kısımda iki kişilik tipinden bahsediyor. Konuşmadan da mutlu olan "Ölü Deniz" ve konuşmaya anlatmaya bayılan "Çağlayan Çay". Bu iki zıt kişilik tipleri evlendiğinde birbirine uyum sağlamayı öğrenir ve birbirlerinden dinlemeyi, konuşmayı öğrenirler. Sevgi dillerinden biri Armağan Almadır. Bu bölümde birincil sevgi dili armağan alma olan kişilerden bahsedilir. Armağan alınabilir, bulunabilir ya da yapılabilir. Yani hediye illaki maddi değer taşımamalıdır. Burada önemli olan aslında karşıdaki kişinin eşini düşünmesidir. Ki bu gerçekten çok kıymetlidir. Birinin seni düşünme inceliğinde bulunması kadar güzel bir şey yoktur. Birincil sevgi dili "Hizmet Davranışları" olan kişiler birbirini hizmet ederek mutlu etmeye çalışır. Birincil sevgi dili "Fiziksel Temas" olanlar fiziksel temas olmadan sevildiğini düşünmezler. Onlar için birincil ihtiyaç temastır. Sonuç olarak eserin temelde vermek istediği gaye bireylerin birincil sevgi dilinin ne olduğunu tespit edebilmesidir. Yazar bireylerin sevgi dillerini bulmalarına yardımcı olabilmek adına çeşitli yollar önermiştir. Şüphesiz ki sağlıklı bir ilişki için herkesin kendi sevgi dilini öğrenmesi gerekiyor ve eminim kitabı okuyan çoğu insan birincil sevgi dilinin ne olduğunu keşfedecek. İşte bundan sebep ben bu kitabı bireyin kendini keşfetme kitabı olarak nitelendirmede bir sakınca görmedim. Kitapta altını çizdiğim, üzerine kafa yorduğum ve kendimce sorgulamalar yaptığım çok fazla cümle var. Acaba biz hangi sevgi dilini konuşabiliyoruz? Belki de insanoğlunun ömrünce en çok ihtiyaç duyduğu şey sevmek ve sevilmektir. Ve bence vermekte önemlidir. Sevgi vermek, huzur vermek, mutluluk vermek, armağan vermek... Bunları verdikçe karşımızdaki insanın neden sevgi deposu dolu olmasın ki? Bu deponun doluluğu/boşluğu karşımızdaki insana ve bizim tavrımıza göre şekillenmekte. O halde nice sevgi deposu dolu çocuklara ve eşlere diyelim!
Beş Sevgi DiliGary Chapman · Koridor Yayıncılık · 201212,4bin okunma