Evrensel Mesaj
2024 6. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2024 23:08
Hayvan Çiftiği kuşkusuz çağın sınırlarını aşmış, evrensel bir mesaj veriyor bize. Dünya üzerinde büyük küçük her zaman bir çok lider olmuştur. Bu liderler arasında hem çok iyi devrimler yapan kahramanlar hem de zalimlikleriyle bilinen acımasız kişiler da vardır. Ve ne yazık ki zalim kişilerin liderliğini yapan toplumlar bir çok haksızlığa uğrar, hakları çiğnenir ve asla sorgulamaya zamanları kalmaz. Eleştirme yapmak isteseler ya korkutulur ya da lider ve yandaşları tarafından çok iyi kandırılırlar. Bu anlatılanlar nedense çok tanıdık geldi bana. Sanırım lider olup kendi menfaat uğruna herşeyi yapan kişiler çok olduğu için. Kitapta hayvanların özgür ve demokratik bir şekilde yaşamak için bir başkaldırı sonrasında nasıl yavaş yavaş Napoleon adlı domuzun diktatörlüğü altında ezildiklerini o kadar ayrıntılı ve açık bir şekilde anlatıyor ki, bu tür devrimlerin işleyişini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Başta bütün hayvanlar eşitken, zamanla bu eşitliği bozup kendisini en tepeye yerleştiren Napoleon; hayvanların "çok yaşa efendimiz" dediği bir konuma, içten içe sinsi planlar kurarak gelmiştir. Elbette kitapta anlatılan bu domuz bir simge asıl anlatılmak istenen Stalin'dir. Tüm hayvanlar yavaş yavaş galyana geldikleri bu sinsi planı zaman zaman sorgulasalar, karşı çıksalar da sonrasında kabullenmek zorunda kalarak yine de umutlarını hiç yitirmemeleri oldukça ilginçtir. Hele de Boxer adlı atın başından beri, dişini tırnağına takıp çok çalışarak hiç pes etmediği gibi Napoleon'u her defasında desteklemesine rağmen ilk düşüşünde Napoleon tarafından acı bir sonu olması beni çok üzdü. Bu kitaptan çıkarılması gereken mesaj çok. Umarım bizlerde sorgulayan, eleştiren, bir toplumuzdur. Umarım sonumuz Boxer ve onun gibileri gibi olmaz.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,6bin okunma