·556 syf.····Okunma: 02 Ağustos 2024 10:20 Marx ve Steinbeck aynı masada oturmuş kapitalizm ve yabancılaşma hakkında konuşmuş. Steinbeck bankacılara sövmüş, Marx da fabrika sahiplerine.
Marx dört çeşit yabancılaşma anlatmıştır: insanın nesneden, nesnenin üretim sürecinden, kendi özünden ve sonunda diğer insanlardan yabancılaşması.
Steinbeck de bunu okurlara ilk bu satırlarda hatırlatır: “İnsanoğlu kendi yetiştirmediği şeyi yiyecekti. Ekmeğiyle arasında bir yakınlık olmayacaktı.”
Belki yakın zamanda Marx’ın yabancılaşması hakkında iki bin kelimelik yazı yazdığım için bu kadar fark ettim ama bir sürü olayla Steinbeck bu yabancılaşmayı ve sürecini örneklemiş. Bir ekonomik krizin kişileri, aileleri ve toplumları nasıl değiştirdiğini ama bir o kadar da bu değişim döngüsünde kısılı kalmayı çok güzel anlatmış.
Ve açıkçası ülkenin bu halinde kitap insanın içine daha bir derin işliyor, örneklenen tüm konseptler içinize daha bir oturuyor.