2024 2. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2024 19:05
Tembellik Hakkı Fransız Marksist, iktisatçı, gazeteci ve yazar Paul Lafargue tıp öğrenimi gördü, Birinci Enternasyonal’e katıldı ve Paris Komünü’nde rol aldı. Fransız İşçi Partisi’nin en etkili liderlerinden biri oldu. Karl Marx’ın kızı Laura ile evlendi. Lenin’in, Marksizm’in en yetenekli ideologlarından biri olarak andığı Lafargue, yaşlılığın zihin ve bedende yol açacağı yıkıma katlanmamak için 1911 yılında eşi Laura Marx ile birlikte intihar ederek yaşamına son verdi. “Tembellik Hakkı” ilk kez 1880 yılında “Egalite” dergisinde tefrika edildi ve 1883 yılında yazarın cezaevindeyken eklediği birkaç notla kitap revize edilerek tekrar yayımlandı. Kitabı bölüm bölüm inceleyecek olursak; “Feci Bir Dogma” bölümünde, kapitalist uygarlığın hüküm sürdüğü ulusların işçi sınıflarını tuhaf bir çılgınlığın sardığı ve bu çılgınlığın mahzun insanlığa eziyet ettiği, bireysel ve toplumsal sefaleti getirdiği anlatılmış. “Çalışmanın Takdisi” bölümünde, “An Essay on Trade and Commerce” isimli kitap eleştirilmiş. 1848’den sonra fabrikalarda çalışma süresini 15-18 saatlerden on iki saate sınırlayan yasaya dem vurup, bu yasayı kabul edenler için de “Sanki devrimci bir kazanımmış gibi kabul edebildiler.” sözlerini dile getirmiş yazar. “Aşırı Üretimin Sonuçları” bölümünde, makinelerin mükemmelleşip, insanın çalışmasını aşağıya çekmesine rağmen, işçinin dinlenme süresinin bu oranda artmadığı vurgulanmış. Hiç üretmeyen ancak aşırı tüketen sınıf eleştirilmiş. “Yeni Müziğe Yeni Şarkılar Lazım” bölümünde, modern üretim koşulları aktarılmış. Ek kısmında ise Antik halkların tarihine ve onların filozoflarının metinlerine yer verilmiş. Lafargue bu kitabında sadece kapitalizmi eleştirmiyor, aksine kapitalizmi sorgusuzca kabullenen proleteryayı daha ağır bir şekilde eleştiriyor. Ve işçi sınıfının tembellik hakkı için, onların daha az çalışıp daha çok dinlenmesi için insanlığa mesaj veriyor. Zorunlu çalışmayı, kapitalist toplumdaki organik bozulmanın sebebi sayıyor. Bu kitapla ilgili çok daha detaylı bir incelemeyi ise Yeni Çağrı gazetesinde yazmıştım. Merak edenler için; yenicagri.com/paul-lafargue-t... #kitapincelemesi #tembellikhakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202513,3bin okunma