Paul Lafargue'nin "Tembellik Hakkı" adlı eseri, ilk kez 1880'de yayınlandığında, sarsıcı ve kışkırtıcı bir metin olarak kabul edildi. Kapitalizmin dayattığı uzun çalışma saatlerine ve yorucu mesai koşullarına karşı bir isyan niteliğindeydi. Lafargue, bu eserinde, insanlığın mutluluğu ve refahı için "tembellik hakkının" savunucusunu yapıyor.
Lafargue, tembelliği ahlaki bir zaaf olarak değil, doğal bir insan hakkı olarak görür. Ona göre, insanlığın asıl amacı, sonsuz bir üretim ve tüketim döngüsünde yer almak değil, özgürce ve doyurucu bir şekilde yaşamaktır. Kapitalist sistem ise bu amaca engel teşkil etmektedir.
Lafargue, kitabında, kapitalist sistemin dayattığı uzun çalışma saatlerinin insan sağlığı ve mutluluğu üzerindeki yıkıcı etkilerini eleştirir. Ona göre, uzun çalışma saatleri sadece yorgunluğa ve tükenmişliğe yol açmakla kalmaz, aynı zamanda bireylerin zihinsel ve sosyal gelişimini de engeller.
Lafargue, teknolojik gelişmelerin, üretim sürecini hızlandırarak çalışma saatlerini kısaltabilecek potansiyele sahip olduğunu savunur. Ancak kapitalist sistemin, bu gelişmelerden en fazla kâr elde etmek için yararlandığını ve işçilerin refahını artırmak için kullanmadığını da vurgular.
Lafargue, kitabında, kapitalizme alternatif bir toplum düzeni öneriyor. Bu düzende, çalışma saatleri önemli ölçüde kısalacak ve bireylere boş zamanlarında kendilerini geliştirmeleri ve sevdikleriyle vakit geçirmeleri için daha fazla zaman tanınacaktır.
"Tembellik Hakkı", yayınlandığı dönemde büyük tartışmalara yol açtı. Birçok kişi Lafargue'nin fikirlerini aşırı ve ütopik buldu. Ancak eserin, çalışma saatlerinin kısaltılması ve işçi haklarının korunması için yürütülen mücadelelere ilham kaynağı olduğu da bir gerçektir.
Paul Lafargue'nin "Tembellik Hakkı" eseri, günümüzde de