2024 41. kitabı
Rızabey Aile Evi Rızabey Aile Evi Tarık Dursun K . Merhaba kitapseverler. Fethi Naci'nin Yüz Yılın Yüz Romanı listesinde #rızabeyaileevi kitabını  görünce alıp okumaya karar verdim. Ben kapağındaki çizimden bir aile hikayesi sanmıştım ama aile hikâyesi değil. İzmir’in Karataş semtindeki Deveçıkmaz Yokuşu’nda bir pansiyon: Rızabey Aile Evi. Bu pansiyonda kaderin bir araya getirdiği iki arkadaş, Hulusi ve Kemal,  bir oda tutar. Burada, hayatlarını şekillendirecek, altüst edecek insanlarla karşılaşırlar. Tahsin’i, Şişman’ı, Bahriyeli’yi, Güzel İbram’ı, Fatma’yı, Recep’i onlarla birlikte tanırız. Sonra olaylar gelişir, işler değişir; öyle ki, Hulusi ve Kemal ölümle burun buruna gelir. (Sadece ölümle burun buruna gelseler iyi.) . İşsizlik, varoş hayatlar, ihanet, kimsesizlik, bozulmuş ahlaklı insanlarla 8 ayrı bölümde her bir karakterin bakış açısı ve ağız özellikleriyle kaleme alınmış bir roman. 1957’de basılan bu ilk romanı, Akira Kurosava’nın dünyaca ünlü filmi Raşomon’daki gibi, romanını farklı karakterlerin ağzından ilerleterek, biçimsel ve dilsel açıdan da Türk edebiyatının yüz akı eserlerinden birine imza atıyor.  . Kitabı okumaya başladığımda yarım bırakacağımı düşünürken birdenbire kitabı bitirmiş halde buldum kendimi. Ben beğendim. Konudan ziyade üslup beni çok etkiledi. Türk edebiyatı sevenler, merak edenler için okunması gereken kıymetli bir eser . . Kübra Kabakcı #üçkelimelikitapokuyoruz #okudumbitti #tarikdursunk #1950 #türkedebiyatı #edebiyat #türkçe #yazar #kitap #book #bookstagram #booker #oku #okuyanannneyim
1000k
Rızabey Aile EviTarık Dursun K. · İthaki Yayınları · 2022208 okunma