2024 75. kitabı
Köstebek John le Carré'nin "Köstebek" adlı romanı, beni içine çekip karmaşık bir casusluk dünyasında gezdirdi. Kitap, İngiliz istihbarat servisi MI6'in içinde bir Sovyet casusunun, yani bir köstebeğin olduğunu ortaya çıkarmaya çalışan eski ajan George Smiley'nin hikayesini anlatıyor. George Smiley, emekliliğin tadını çıkaramadan yeniden göreve çağrılır. MI6'teki yüksek rütbeli bir köstebeği bulma görevi ona verilir. Bu görev, Smiley'nin sadece meslektaşlarıyla değil, aynı zamanda kendi geçmişi ve değerleriyle de yüzleşmesine neden olur. Kitabın olay örgüsü son derece zekice kurgulanmış. Le Carré, karakterleri öylesine derinlikli ve insani bir şekilde tasvir ediyor ki, her biriyle empati kurabiliyorsunuz. Smiley'nin eski dostları ve çalışma arkadaşları olan Bill Haydon, Jim Prideaux, Percy Alleline gibi karakterler, her biri potansiyel köstebek olarak şüphe altında. Bu da beni sürekli tetikte tuttu ve sayfaları büyük bir merakla çevirmeme neden oldu. Kitabı okurken resmen o soğuk savaş döneminin gergin atmosferine girdim. Gerilimi sürekli canlı tutan ve arttıran bir temposu vardı kitabın. Yavaş anlatımından ötürü biraz bunaltabilir ama gene de okumaya değer. En çok hoşuma giden şeylerden biri de, le Carré'nin sadece casusluk dünyasının teknik detaylarına değil, aynı zamanda bu dünyanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerine de odaklanması. Smiley'nin hem kişisel hem de profesyonel hayatındaki ikilemleri ve zorlukları, mükemmel şekilde aktarılmıştı. Eğer zekice kurgulanmış, karakter derinliği olan ve sizi düşündüren casusluk romanlarını seviyorsanız, "Köstebek" sizin için güzel bir öneri olabilir. Kitabın sonunda, tüm parçalar bir araya geldiğinde yaşadığım şaşkınlık ve hayranlık hissini tarif edemem!
Edebiyat Korku-Gerilim Polisiye Roman
KöstebekJohn Le Carré · Sia Kitap · 2023126 okunma