Yörüklerle büyüyen Yaşar KEMAL bu kültürü zaten çok yakından tanıyordu.Eğer okuduysanız diğer kitapları #incememed #ölmezotu #yılanıöldürseler #ortadirek (okuduklarım arasında) yörüklerle ilgilidir.
Selçuklu ve Osmanlı Devleti ve nicelerini kurmuşlardır.
#hıdırellez ile göçerlik kışlak bir yer arayışı da başlar. Ancak tapulu araziler, ağa babaları, köylerin halkı bu duruma çok kızar. Gördükleri baskılar, kavgalar, ayak bastı parası alınması onları gitgide zora sokar. Osmanlı'nın #iskanpolitikası da bu durumu başlatan sebeptir.
#horasan dan gelen #türkmenler #çukurova da bir yer bulma telaşı yaşar .
.
Horasanlı Demirci Haydar, torunu Kerem ve Yörük güzeli Ceren in başından geçenler anlatılır roman olmasının dışında inanılmaz tarih kokan sayfalar, araştırma yapmanızı sağlayacak mükemmel bilgiler vardır.
.
.
#torosdağları ni artık bin tane boğa olup Çukurova ın üstüne yürüdüğü efsane ile hatırlayacağım.
.
. Çukurova nın röntgenini çekmiştir yaşar Kemal ve ceren kızın sevdası ona , duyulan saygınlık!
.
5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece Hızırla İlyas dünyanın bir yerinde buluşurlar. Onlar buluştukları an dünyadaki bütün yaşam durur, tekmil canlılar ölürler. Hemen sonra da daha gür daha canlı daha doğurgan dirilirler ve bir mağrıptan birisi de maşrıktan kopup gelen iki yıldız gökyüzünün ortasında bireşirler.Birleşip ışık olurlar, yeryüzünün üstüne toptop sağılırlar.
.
Yörüklerin yok oluşuna yakılmış bir ağıt. Buram buram acı, coşku, gözyaşı, çaresizlik #binboğalarefsanesi öylesine coşkulu bir kalem #yaşarkemal.
.kitapla kalın efenim
#egehanfigenyorumluyor #sonbaharınrenklerimy park
instagram.com/p/CV5kHAcNzOW9p...