2024 2. kitabı
İslam dinin en önemli şartlarından, varlığı ile yokluğu imanın olup olmaması ile ölçülen müminin miracı namaz.. Kabre girdiğimizde ilk sorgulanacağımız bu amelin bir çoğumuz hikmetinden ve müktesebatından bi haberiz. Daraldığında namaz kılan bir Peygamberin namaz kılarken daralan, namaz kılmakta zorlanan ümmeti olarak en büyük eksiğimiz onun mahiyetini kavrayamamış olmamız. Bu amaca binaen İhsan hocamız kaleme aldığı bu eserde namaz nedir ,niçin farz kılınmıştır, rükunları ne ifade eder, bize neler katar, cemaat olma şuurunun altında ne yatar, namaz bizi nasıl bir kemâlâta ulaştırır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz. Eserde namaza dair teşbih ve tesbitleriyle bir farkındalık kazandırma hedefleniyor. Bedenî bir ibadetin masivadan maveraya taşınması için sahip olması gereken manevi şartlar inceleniyor. Allahu ekber diyerek namaza duran bir müminin dünyaya nasıl meydan okuduğu,her rükunda lisanı hal neler haykırdığı dile getiriliyor. Medine de bir bayram sabahı tefekkür ettiği insan manzaralarıyla; namazla insanın İslam toplumuyla bütünleşmesini, huzur ve heyacanını çok etkileyici bir dille tasvir ediyor. Necip Fazıl gibi bazı fikir adamlarının alimlerle mütaalaları, namazla hayatlarını tekrar nasıl inşaa ettıkleri ve dünyaya nasıl meydan okuduklarına dair misallere yer veriyor. Namazın mana haritasından huşusuna,efendimizin namaza yaklaşımından namazda ki aşk makamına ele aldığı bir çok konuyu oldukça açık vdanlaşılır bir dille ifade ettiğinden; bu eseri namazla ilgili okunacak eserlerin en başına koyuyorum. Namaz şuuru kazanmak adına muhakkak okunmasını tavsiye ediyorum .
2023 Okuma Raporları
Bir İnkılaptır Namazİhsan Şenocak · Hüküm Kitap · 20181,688 okunma
1-) önemli değil mühim 2-) varlık değil mevcudiyet 3-) yokluk değil nâmevcudiyet 4-)ölçülmek değil mizan edilmek, imtihan edilmek 5-)sorgulanmak değil istintak edilmek 6-) daralmak değil kabzolmak 7-) eksik değil noksan 8-) kavramak değil idrak etmek 9-) amaç değil gâye, maksat, hedef, nişangâh, niyet, saded 10-)ulaştırmak değil vürud, vârid kılmak 11-) farkındalık değil şuur 12-) kazandırmak değil iktisap ettirmek 13-) incelemek değil tetkîk etmek 14-) yaklaşım değil temâs 15-) konu değil mevzû, husus, bahis, fasıla, mesele 16-) açık değil bâriz, âyân, sarih, bâhir, aleni, âşikâr, vazıh, bedihî 17-) ilgili değil alâkalı Diyelim ve Kadim Türkçemize sahip çıkalım. İzâhat: 1-)Türkî'de isimden isim yapan -em eki yoktur. Ol sebeple önem kelimesi yanlış uydurulmuştur. 2-)sığ ifadelerin menbaaı âhiri eklerden ziyade İslâmî tefekkür tahassus ve şuur sahibi olma nâmına Kur'an'î kelimatı tercih edelim. 3-)" 4-)" 5-)" 6-)" 7-)" 8-)" 9-)" 10-)" 11-)" 12-)" 13-)" 14-)" 15-)konu değil mevzu, husus, bahis, fikir, kelam, söz, bab, fasıl, mesele, vukuat, hadise; 16-)sığ ifadelerin menbaaı âhiri eklerden ziyade İslâmî tefekkür tahassus ve şuur sahibi olma nâmına Kur'an'î kelimatı tercih edelim. 17-)İlmek masdarı bağlamak, düğümlemek ma'nalarını haizdir. İlgi kelimesindeki -gi ekinin vazifesi belli değildir. İşbu ekin sevgi kelimesinde olduğu gibi bir mefhumu ifade ettiğini farz edersek, ilgi kelimesi belki bağ ma'nasını haizdir diyebiliriz. İslamî hissiyatı olanlar alâkalı diyebilirler.