2024 1. kitabı
Yayımlandığı tarihten itibaren 16 hafta en çok satan kitap olarak birinci sarada kalan ve halkın elince yüzbinlercesi bulunan başarılı bir eser. Osman Pamukoğlu'nun 1993-1995 yılları arasında Hakkari Dağ ve Komanda Tugayı'nda Tuğgeneral olarak görev yaptığı 26 ayı anlatan bir anı kitabı. Kara Kuvvetlerinde 80 tane Tuğgeneral varken, Kurmay Albay olan Osman Pamukoğlu'nun teklifi düşünmeden kabul etmesi onun ne kadar vatansever ve görev adamı olduğunu ispatlar niteliktedir. Bu kitapta yer alan oloaylar; 13 klasör belge, 33 muharebe video kaseti, 28 albüm fotoğraf ve el yazılı 3 büyük cilt defterden kaleme alınmıştır. 1912-1913, Balkan Savaşı: 4.307 şehit 1919-1922, İstiklal Savaşı: 10.885 şehit 1950-1953, Kore Savaşı: 731 şehit 1974, Kıbrıs Barış Harekatı: 486 şehit 1993-1995 döneminde sadece Hakkari'de 427 şehit verilmiş, 853 yaralanma olmuştur. PKK(Partiye Karkeran Kürdistan/Kürdistan İşçi Partisi) 37 vatandaşı öldürmüş(dördü çocuk ve kadın), 39 vatandaşı yaralamış, 76 vatandaşıda kaçırmıştır. 28 karakola eylem düzenlemiş, 148 karakol, üs, kışla, köy ve mezraya ağır ve hafif silahlarla saldırmıştır. Yüzlerce mayına basma ve yol kesme olayı yaşanmış, Yüksekova ve Çukurca ilçerinde ikişer defa ayaklanma girişiminde bulunulmuştur. Bu bilgiler bize olayın ciddiyetini anlatması açısından çok önemli. Aynı dönemde Hakkari ve K.Irak'ta yapılan muharebe ve çatışmalarda 2.256 PKK'lı yok edilmiş, 202 PKK'lı teslim olmuş, 1.989 kişi yardım ve yataklıktan yakalanıp, 476'sı tutuklanmıştır. Aynı tarihler arasında; 1.231 piyade tüfeği, 91 makineli tüfek, 14 uçaksavar makineli tüfeği, 14 havan topu, 6.114 havan mermisi, 193 roketatar silahı, 5.054 roketatar roketi, 4.081 mayın, 729 tahrip kalıbı, 4.152 fünye, 1.096.688 adet hafif silah mermisi, 20.110 adet ağır silah mermisi, 39 telsiz 68 dürbün ve 297.040 kg erzak Hakkari ve K.Irak PKK kamplarında ele geçirilmiştir. Bu silah, mermiler ve mayınların sadece beşte birinin bile harekete geçirilmesi binlerce insanın ölmesi demekti. Osman Pamukoğlu kitapta orada yaşanan sorunun ve o sorunu nasıl çözdüğünü en ince ayrıntısına kadar anlatmış. Mesela o zamana kadar Mehmetçik kışla, üs ve karakollarda sabit hedefken o Mehmetçiği kışlasından çıkarıp binlerce askeriyle yaz kış demeden, yağmur çamur demeden, dağ arazi demeden, 12 ay teröristlerin tepesinde onlara soluk aldırmamış. Girilmez denilen gerek yurt içi, gerek yurt dışı kamplarını hiç ummadıkları zamanda, beklemedikleri kuvvetlerle basıp, hem çok ağır zaiyatlar vermiş, hemde psikolojik üstünlüğü ele almıştır. Yani kısacası o güne kadar savunma yapan orduyu hücuma geçirmiştir. Klasik harp tekniklerinin bu tür muharebelerde işe yaramadığını tespit edip, Gayri Nizami harp teknikleri uyğulamıştır. Bu yönüyle de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda ders kitabı olabilecek bir eserdir. Hakkari'den ayrılmadan önce o bölgede 1984-1995 yılları arasında şehit düşen 623 askerimizin anısına ''Adları ile Güneşi Yükseltenler Anıtı'' nı yaptırdı. Anıtda 623 şehidimizin isimleri yazıyordur. Bu güne kadar Güneydoğu'da PKK terörüne karşı vermiş olduğumuz binlerce şehit varken, yapılan ilk tek anıt budur. Sonuç olarak askeri anı kitabı da olsa, çok fazla askeri terim ve ayrıntıya girmediği için sıkmıyor. Hatta roman gibi akıcı bir şekilde ilerliyor. Bölüm başlarında şiir ve özlü sözlerle süslenmiş, o döneme ait fotağraf, haritalar ve şehitlerimizin isimleri de kitapta mevcutdur. Ülkemizin doğusunda yıllardır süregelen terör sorununu daha iyi anlamak için her Türk vatandaşının muhakkak okuması gereken bir eser.
Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey YokOsman Pamukoğlu · İnkılap Kitabevi · 20241,685 okunma