Akile Hanım Sokağı Halide Edip Adıvar
Akile Hanım Sokağı birbirinden bağımsız öyküler olarak da değerlendirilebilecek üç bölümden oluşur:Akile Hanım Sokağı, Sallan ve Yuvarlan ve Cıbıl Gız (Strip- Tease).Üç öyküyü bir araya getiren, farklı dönemlerde yaşanan olayların mekanı olan Akile Hanım Sokağı’dır. Laleli’de bulunan ve hem harabe evleri, hem geçmişin görkemli konaklarını barındıran sokak, 1950’lerle birlikte gelen yaşam tarzı ve kültür değişikliklerinin tanığıdır. Bu değişiklikler toplumun farklı sınıflarını temsil eden kadın karakterler aracılığıyla okuyucuya anlatılır.
Akile Hanım, Nermin, Ayşe Hanım , Tibbiyeli Gülbeyaz, Seein Esen, Tarık, Samim, Sadi Arslan karakterlinin her biri toplumun farkli sosyal sınırlarından, egitim düzeylerinden insanlari yansıtmaktadır.
Halide Edip bu eserinde kadının toplumdaki yeri, izleri, kadin erkek ilişkileri , evlilik, namus, gelecek beklentisi, geçmiş bunalımları romanda akıcı ve anlaşılır bir dille anlatmıştır.
50 li yıllardan sonra karşımıza çıkacak farkli kadin karakterlerinin belki de ilk örneklerini verip edebiyatimizda önemini koruyan bir esere imza atmıştır.
Halide Edip'in milli mücadelede öncü kadınlarımızdandır. Dili ve üslubunun Türk Edebiyatının zirvesinde yazarlarımızdan biridir. Bunların ardından kitabi cok ama cok beğenerek, severek ve en önemlisi edebi zevk duyarak okuduğumu belirtmek isterim. Âkile Hanım SokağıHalide Edib Adıvar