Geçmişten günümüze kalan dersler..
2024 19. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2024 22:37
"Yüreğimin yap dediğinı aklım yapma der. Ahmet Ümit denince aklımıza ilk olarak polisiye tarzı gelir. Fakat o kadar nitelikli bir yazar ki eserlerinin içinde polisiyeden, tarihe; edebiyattan, psikolojiye her türü okuduğunuzu hissettiriyor. Aynı şekilde nitelikli eserlerinden biri olan 'Patasana' ile geldim bugün. Spoiler içerebilir. Kitap kral Pisiris'in geç Hititler Dönemi. Patasana Hititler Dönemiminin başyazmanıdır. Patasana tabletlere başından geçen olayları, hayal korklıklarını, acılarını ve kendisiyle olan savaşımlarını yazmaktadır. Ayrıca patasanın tabletlerindeki şiirsel tınıyı çok sevdim. Aşmunika ile olan aşkının hazin sonu da beni derinden üzdü. Patasana başlarda neden kendini alçak olarak nitelendirip haksızlık ediyor diye düşünmüştüm. İntikam deyip geçmeyin bir intikamın nelere sebep olduğunu görünce anlamış oldum. Kitap iki ayı bölünde sırayla ele alınmış birisi patasananın başından geçen olayları tabletlerinde anlatması, diğeriyse MÖ 700'lü yıllarda yazılmış olan bu tabletleri bulmak için Gaziantep'e gelen bir grup arkeoloğun bu süreçte yaşadığı olaylar zinciridir. Baş arkeolog Esra ve arkadaşları kazılarına devam etmektedirler ta ki köyde aniden bir cinayet işlenene kadar. Bu şekilde süregelecek olan cinayetler eşliğinde bir de gruptan bir arkeolog kaybolacaktır. Onun kaybıyla beraber bu gizemli olaylar yavaş yavaş gün yüzüne çıkacaktır. Kitapta Ermeni kırımından, Hitit mitolojik unsurlarına; çiğköftenin tarihçesinden, Amerikanın ülkemizde protestanlığı yayma amacıyla açmış olduğu okullara kadar pek çok konuya tanık olacaksınız. Kitapta cinayetlerin işlenme sebebi gibi saçma bulduğum hususlar olmadı değil ancak keyif aldığımı söylemeden geçemeyeceğim. Beni düşündüren bir şeyi daha söylemek istiyorum. Patasana ve cinayetleri işleyen katil sanki paralel evrendeki aynı kişiydi. Bu soru işareti olarak kalacak ama bana böyle hissettirdi. Bunu sevgili okurun takdirine bırakıyorum. Tavsiyemdir. keyifli okumalar dilerim.
Edebiyat & Roman
PatasanaAhmet Ümit · OM Yayınevi · 200029,4bin okunma