Bundan yaklaşık 1500-2000 yıl ve belki daha öncesinde sahip olduğumuz bir inancın uygulanış biçimini anlatan bu kitap, eskiden nelere değer verdiğimizi, nelere inandığımızı, neleri kültür olarak benimsediğimizi ve nasıl bir hayat tarzında bulunduğumuzu anlamakta bize yardımcı oluyor. Aynı zamanda eskiden din görevlisi dediğimiz şamanların ruhani dünyasını, doğayla olan ilişkilerini ve mitolojik hikayeleri ele alır. Bu eserde, şaman ritüelleri, inanışları ve kültürleri detaylı bir şekilde bizlere takdim edilir. Fakat öyle yerler var ki benim hiçbir şekilde idrak edemediğim mantık seviyelerinde. Özellikle yapılan bazı ritüeller ciddi anlamda akla sığmayan şekilde. O zamanın koşullarını düşünecek olursak elbette makul olabilir fakat yine de biraz düşünen bir insan bazı şeyleri fark edip bu tarz ritüellerin aşırı mistik ve manen anlam yüklü olmasının dışında gerçeğe hitap etmediğini görebilir. Elbette dua etmek, bir şeylerin olmasını arzulamak, yaratıcıya yakarmak ayrı şeylerdir. Kastettiğim şeyler bunlar değil. Dediğim gibi bu kitap bir inancın (Gök-Tanrı) uygulanış biçimine (Şamanizme) verilen isimdir ve o anlatılmıştır. Akla-Mantığa sığmayacak ve Kalbe-Duyguya hakim olacak şeylerden bahsedilmesi kuvvetle muhtemeldir, her inanışta olduğu gibi. İnanmadığınız bu değerleri okuması ilginizi çekmeyebilir ve kitabı bir kenara atmanıza sebep olabilir. Ancak sadece bir şeyler öğrenmek için okumak bir nebze olsun kitabın sonunu görmenize yardımcı olabilir. Yoksa buradaki şeyleri uygulamak, öğreti olarak almak, denemek, erdem olarak kendinize yüklemek çok zor bir serüven olacaktır ve birçok noktada başaramayacaksınızdır ki bence bu kitapta yazanların büyük çoğunluğu zihninizi açmayacaktır ancak yine de okumak güçtür, bilgidir.
Kitabın ana teması; şamanizmdir. Şamanlar, ruhlarla iletişim kurabilen, doğaüstü güçlere sahip olduğuna inanılan kişiler olarak tanımlanır. Kitapta, şamanların bu ruhani yetenekleri ve ritüelleri detaylandırılır. Şamanların doğayla olan ilişkileri ve doğanın ruhani yönleri kitapta önemli bir yer tutar. Doğadaki her şeyin bir ruhu olduğuna inanılan şamanizmde, bu ruhlarla iletişim kurmak için yapılan ritüeller ve törenler anlatılır. Şamanizmin tarihsel olarak nasıl geliştiği ve farklı kültürlerde nasıl yer bulduğu da ele alınır. Kitap, Türk mitolojisine dair birçok hikaye ve efsaneye de yer verir.
Bu kitabı okuyacak birisi önyargılı olmamalı ve kendini bir şaman gibi hissederek okumalıdır, aksi takdirde benim durumuma düşecek ve ciddi anlamda sıkıntı yaşayacaktır.