Dikkat! Spoi mevcuttur!
2024 1. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2024 20:22
Öncelikle yazarın kalemine sağlık diyerek emeğini vurgulamak istiyorum. Konu, karakterler, üslup ve son olarak genel düşüncelerimi sırasıyla değerlendireceğim. Kitapta başkarakterimiz olan Deva Çetinceviz bazı olaylar nedeniyle erkek kılığına girerek basketbol takımı yardımcı antrenörü oluyor. Bu şekilde kitap başlıyor. Deva'nın gel gitleri, takımla arasındaki iletişim, takım kocunun ortada hiç olmaması, Deva'nın girdiği durumdan psikolojik anlamda da fiziki anlamda da fazlasıyla yorulması ve takımdan birine aşık olması derkeen kitap bitiyor. Üzülerek söylüyorum ki Deva'yı hiç sevemedim. İçselleştiremedim. Öylesine bir şeyi okuyor gibi okudum ve gün içinde zaten kitabı bitirdim. Deva, erkek kılığına girdiğinde kendi için karakterinin olmadığını söylüyordu ama bu bence erkek kılığı için değil tümü için geçerli bir cümle. Ailesi erkek sanıyor ama doğduğunda kız olmasıyla hüsrana uğruyorlar. Deva da ailesini mutlu etmek adına (genellikle babasını) erkek gibi davranıyor. Bundan gocunmuyor. Böyle rahatım diyor bir yerde mesela sonra da ben kadınım, öyleyim böyleyim diyerek bu olayı kendi tercihiymiş gibi yansıtmaya çalışıyor. Ama durumdan da şikayetçi belli ki. Ne bileyim ben Deva'yı anlamadım. Diğer başrol olan Başar bence bir şeylerin farkındaydı (Deva'nın gerçekte bir kadın olduğunu biliyordu) ama emin olamıyordu. Başar'ın karakteride oturmamış bir karakter. Okurken karakter değil de tip okuyor gibiydim. Ayrıca genelde gençlik kitapları okuduğumda erkek karakterler her zaman beni heyecanlandırır ama Başar bu işi başaramadı. Hiç bir etkisi yoktu sanki. Son sayfalara doğru Deva'yla bir yakınlaşıp bir uzaklaştılar. Sonunda ise Başar hissettikleri açıkça herkesin önünde itiraf etti ama bunu da doğru bulmadım. Deva'nın aslında o anda kız olduğu öğrenilirse binlerce kişiye rezil olmuş olacak Diğer karakterleri okurken, özellikle takımı, eğlendim. Kitabın bana kazandırdığı tek artı takımın kurduğu eğlenceli diyaloglar oldu. Unutmadan, Deva'nın Merve diye bir yakın arkadaşı var ve gerçekten nefret ettim kendisinden. Onun da ne olduğu belli değildi. Deva'dan yararlanıyor mu yoksa önem mi veriyor anlamadım. Bir yerde öyleyken bir yerde böyle ve bu durum beni çok rahatsız etti. Üslup ise beni asıl kitaptan soğutan şeydi. Yazarın anlaşılır açık bir dili var, buna eyvAllah ama iç ses mi dış ses mi ne olduğunu anlamadığım ve sürekli olay akışını bozan bolt yazılar mevcuttu. Sayın sen, diye hitap ederken kime diyor anlamıyordum. Benimle mi konuşuyor kendisiyle mi? Hiçbir şey net değil. Ayrıca yazar çoğu yerde mesaj vermeye çalışmış ve bunu da açıkça dile getirmiş. "Sayın sen sakın şunu yapma, bu doğru değil." Gibi cümleler vardı. Ve bunu bazı yerlerde suçlayıcı bir şekilde dile getiriyordu. Acayip derecede rahatsız oldum. Eğlenmek istediğim için okuduğum bir kitaptı ama sinir krizine girdim resmen. Yazar sporun cinsiyeti yoktur mesajını vermeye çalışmış bu konuda diyecek bir lafım yok ama olmamış bence. Bazı şeyler akışa bırakılmalı, bir mesaj bile verilecekse gözümüze sokarak "Dostum bunu yaparsan ölürsün" demenin bir mantığı yok. (Bu şahsi düşüncemdir.) Kitabı uzatmak için mi yoksa okurla muhabbet etmeye çalıştığı için mi böyle bir yola başvurmuş bilmiyorum ama bu durum okuma keyfimi elimden alıp gökyüzüne uçurdu. Kitabın 2. Kitabı da çıkacakmış ama bence böyle bir konuda ikinci kitaba gerek yoktu. Zaten bir türlü sonuca varamadık. Özür dileyerek söylüyorum ama bazı sahneler boş yere uzatılmış gibi geldi. Kitap beni maalesef içine almadı. Çok farklı beklentiyle başlamıştım ama umduğumu bulamadım. Yalanlar her yerdeydi. Durmadan üst üste onlarca defa yalanlar uyduruyordu Deva. Beni yine rahatsız eden bir durumdu bu da. Ek olarak söylemek istiyorum kitap kapağı tasarımı oldukça başarılı ama kitabın içinde gözüme batan bir sürü yazım yanlışı oldu. Baskıya gitmiş bir kitapta bu kadar yazım yanlışı olması doğru değil bence. ️️ Benim düşüncelerim bu şekilde. Buraya kadar okuduysanız tekrardan tüm yazdıklarımın kendi şahsi fikrim olduğunu ve sizin fikirlerinize de açık olup saygı duyduğumu söylemek isterim. ️️
Edebiyat & Roman
Her Kimsen: İlk SetR. İdeli · Artemis Yayınları · 20251,691 okunma