·125 syf.····Okunma: 04 Ağustos 2024 01:05 Nikolai Gogol okumayı çok sevdiğim bir yazar. Yazım dilini çok beğeniyorum ve oldukça akıcı yazıyor. Viy ise karanlık kitaplık'da yer alan ve içinde ayrı ayrı üç öyküsünün bulunduğu bir derleme. Kitap adını ilk öykü olan Viy'den alıyor.
Viy, Nikolai Ukrayna halk efsanesi dese de kendi hayal gücünün eseri olan bir yaratık. Bu hikayede üç öğrencinin karınlarını doyurmak ve gece konaklamak için girdikleri bir köy evinin sahibi yaşlı kadınla karşılaşmalarından sonra başlarına gelen olaylar anlatılıyor, çoğunlukla filozof Homa üzerinden.
"İvan Kupala Akşamı Arifesi" bir aşık olan Petro'nun sevdiği kadına ulaşabilmek için bir büyücüyle yaptığı anlaşmayı ve bu anlaşmanın sonuçlarının anlatıldığı kısa bir öykü.
Kitabın benim de en sevdiğim öyküsü olan "Korkunç bir intikam" ise başlı başına çok iyi bir hikaye. Danilo Bey'in yıllar sonra ortaya çıkan eşi Katerina'nın babasıyla verdiği mücadele, babasının gerçek kimliği ve yaşanan olayların neye dayandığını anlatan gerçekten güzel bir hikaye. Hikayenin sonu da oldukça hoşuma gitti, beklemediğim bir şeydi.
Genel olarak cadılık, büyücülük teması üzerine kurulu bu üç hikaye korkutucu olmasa da etkileyici ve güzel hikayeler bence. Karanlık kitaplık temasını da gayet güzel yansıttığını düşünüyorum.