2024 38. kitabı
Mary Shelly ~ Frankstein ya da Modern Prometheus Nasıl ki Prometheus ateşi Tanrılardan çalıp insanlara armağan ettiyse Frankstein yani modern Prometheus da yaratmayı gerçekleşirdi. Prometheus aynı zamanda bir Tanrı idi , Frankstein ise ölümlü. İşte bu ölümsüzlüğü bulmaktı amacı. Eğitimi, simyaya ilgisi ve zekâsı amacına ulaşmasındaki büyük etkenlerdi. Kadavraları kullanarak bir canlı oluşturmayı başardı. Oluşturduğu canlıyı gördüğü an ise hasta oldu , bir süre yataktan çıkamadı. Canavarıyla göz göze gelmesi Frankstein için bir dönüm noktasıdır. Bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak , yaptığının sonuçlarını kambur gibi sırtında taşıyacaktır. Canavar, yaratıcısının hasta halinden faydalanıp kaçtı. Locke’ın zihin boş bir levhadır kuramının da bir nevi örneğiydi. Dünyayı, hayatı, dışarıdaki olanları öğrenmesi gerekliydi ve yalnızdı. Bu öğrenme sürecinde karışmalıydı doğanın içine. Peki onu gören insanlar ondan korkup kaçarken , dış görünüşü buna nasıl imkan verecekti? Fiziksel görünümü canavar , evet, ruhu nasıl canavarlaştı? Deneyimlerimizle öğreniyorsak hayatı( Locke’ a göre) çevrenin canavarlaşmasındaki etkisini göz ardı edebilir miyiz? Ve tüm bunlara rağmen canavarın, yaratıcısıyla tekrar karşılaştığından ondan istediği şey ise her kötüde bir nebze de olsa iyilik kırıntısı kaldığını mı gösteriyor bize? Yoksa kötü istediğini almak için her yola yeniden başvurduğunda yine yanıldık mı diyoruz. Prometheus’un Tanrı da olsa cezası vardı, Tanrılara karşı geldiği için. Modern Prometheus cezası ne olacaktı ve bir ölümlüyken?
Frankenstein ya da Modern PrometheusMary Shelley · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202021,7bin okunma