2017 58. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2017 00:00
Jessie Burton'un ilk kitabı - The Miniaturist - Amsterdam'da geçen ilginç bir tarihî romandı ve bir ilk roman için birçok iyi özellik gösteriyordu. Burton'un ikinci kitabı, 60'lar Londra'sı ve 30'lar İspanya'sı arasında gidip gelen bir hikâye anlatıyor. Odelle, 60'ların Londra'sında hayatını kurmaya çalışan Trinidadlı genç bir kızdır. Bir ayakkabı dükkânında çalışmaktadır ama şans eseri bir Sanat Enstitüsü'nde daktilocu olarak yeni bir iş bulur. Bir gün bir partide Lawrie Scott ile karşılaşır ve onun annesinden kalma bir tablonun olduğunu ve bunu satmayı ya da değerli olup olmadığını öğrenmeyi planladığını öğrenir. Tablonun oldukça sıradışı olması ve az sayıda eseri bulunan bir İspanyol sanatçıya işaret etmesi, sanat meraklılarının ilgisini çeker. Hikâye, hemen İspanyol İç Savaşı başlamadan önceki 30'lar İspanya'sına atlar. Olive, Avusturya-İngiliz çifti bir ebeveynin kızıdır ve gizlice yağlı boya ile resim yapmakta ve tartışmalı bir tarzda tablolar üretmektedir. Evleri, İspanyol bir kız ve onun İspanyol Sosyalist hareketine sempati duyan kardeşi tarafından desteklenmektedir. Isaac aynı zamanda bir ressamdır. Beklenmedik bir olay ve yanlış anlama, Olive'in tablosunun ünlü bir koleksiyonere Isaac'in adı altında gönderilmesine neden olur. Sanat camiası kadınların iyi ressam olmasını beklemediği için, Olive'in daha fazla tablosu gün yüzüne çıkıp Isaac'in adıyla gönderildiğinde durum daha da kötüleşir. Bu iki hikâye iç içe geçer ve kitabın sonunda sırlar çözülür. İlginç bir anlatım söz konusudur ve bundan bir film yapılabileceğini görebilirsiniz. Hikâyede birkaç eksik parça olduğunu düşündüm ama Burton, ilk romandan bu yana anlatımını geliştirmiş ve çok potansiyele sahip bir yazar olduğunu kanıtlamış.
The MuseJessie Burton · Picador UK · 20162 okunma