2024 1. kitabı
merhaba, livaneli’nin ‘son ada’ kitabıyla geldim. kitabı uzun zamandır okumak istiyordum. geçen hafta çok sevdiğim bi arkadaşımla sahaftan aldık. hemen okuyup yorumuyla geldim. kitabımız diğer livaneli kitapları gibi akıcıydı. kitabımızda dünyanın en güzel adalarından biri olan ve birbirinden bağımsız olsalar da kendi hallerinde musmutlu yaşayan ada sakinlerinin hayatını okuyoruz. fakat zamanla bir şeyler değişiyor ve adaya diktatörlük yapan birinin gelmesiyle birlik ve beraberlik bozulmaya başlıyor ve tek bir kişinin emri altında tüm ada yönetilmeye başlanıyor. sonrasında da adada değişen yaşam koşullarını okuyoruz. bu köklü değişimin en büyük sebepleri arasında ada sakinlerinin sorgulama yeteneğinden yoksun oluşu, bağnaz tutumları ve çoğu şeye boyun eğmesini sayabiliriz. daha kötü ne olabilir ki dedikçe ve adadaki her şeyin değişime uğradığını satırlarda okudukça hatta doğallığın yok oluşunu düşündükçe okurken ister istemez sinirleniyorsunuz. kitabın sonlarına doğru çok sinirlendim. insanların yaptıklarına şaşırmaktan ziyade hayvanların canından oluşuna öfkelendim. bir yerde kötülük varsa oradaki herkes biraz suçludur. insanoğlu doğuştan mı kötü yoksa kötülük sonradan öğreniliyor mu? sorusunu da kitabı okurken sorguluyorsunuz. merak eden, okumak isteyen herkese tavsiye ederim. iyi akşamlar
Son AdaZülfü Livaneli · Remzi Kitabevi · 200962,1bin okunma