ben tam olarak ne okudum
2024 22. kitabı
Bu kitaba ortalama 9.1 puan verilmiş ve buna dayanarak beklentimi yükselttim fakat anlayamadığım şudur ki tam olarak hangi kısmı dokuzluktu. Kitabı okuma sürem boyunca ben şu an ne okuyorum dedim. Öncelikle, ana karakterimiz olan Paul'ü hiç sevmedim. 15 yaşında bacak kadar çocuğun wp'ten hallice tavırlarını okuyoruz kitap boyunca. Herkese üstünlük taslamaya çalışan, annesini azarlarcasına bir tavır sergileyen fakat daha kendisi ne olduğunu tam olarak idrak edemeyen bir karakter oldu benim zihnimde. Kurgu güzeldi fakat yetersizdi. Yazarımızın genel tavrı tüm ÖNEMLİ ve KRİTİK olayları oldu bittiye getirerek okuyucuya aktarması ve okuyucunun '' Ne ara böyle bir şey oldu ben bir yeri mi atladım acaba?'' sorusuyla baş başa bırakılması cidden can sıkıcıydı çünkü cidden kitap boyunca hep bir kopuk kopuklukla devam etmek zorunda kalınıyordu. Chani karakterinin başta güçlü ve gözü pek bir kadınken Paul'den sonra (çok özür dileyerek belirtmek isterim ki) fino köpeğine bağlaması da ayrıca yine sinir bozucuydu. En sinir bozucu olan kısmı da Paul'ün (fremenlerce özellikle de ) bir peygamber olarak görülmesi ,övülmesi, yüceltilmesi, geleceği görüyor olması, her anda ve zihinde bulunabiliyor olması ve bunun karşılığında Paul'ün istediği bir şey yolunda gitmezse çocuk gibi bağırması, normalde geleceği rahat rahat gören bu karakterimiz herhangi bir dövüş sahnesinde (ki kitap boyunca teke tekte iki karşılaşması oluyor) birden geleceği göremez oluşu bilinmeze karşılaşmaya çıkmasıydı. Bu durum bence karakteri çok pasifize etmiş ve bu kadar özelliklerle dolu karakteri bir ergen gibi lanse ettirip yeteneğinden ve bene gesseritten almış olduğu eğitimi daha da geliştirerek üzerine koymaması Paul karakterini ana karakterden çıkartıp sıradanlaştırmış yazarımız benim gözümde. Serinin diğer kitaplarını da okuyacağım çünkü yarım bırakmayı sevmiyorum ve belki ileride bu eksiklikler giderilmiştir umuduyla tekrar şans vermek istiyorum. Genel olarak Dune serisinin ilk kitabına beş puandan yukarısını vermek diğer kitaplara haksızlık olur diye düşünüyorum ve beş puanı da kurgusunun değişikliğine ve emeğe veriyorum. Üzgünüm beklentimi karşılamadı artı olarak hayal kırıklığına uğradım :(
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma
Gerçekten inanılmaz haksız bir yorum. Kitap, aynı anda hanedanların savaşlarına ve karakterlerin kendi aralarında dramalarına yer vererek çok boyutlu bir yapıya sahip ve anlaması karışık olabiliyor ancak kitapta her şey çok net ve açıktı. Ana karakterimiz annesine bağırıyor wp karakteri gibi falan demişsin, çocuk daha 15 yaşında babasını kaybetti ve dük oldu, annesiyle çölde tek başına ve anlam veremediği bir görüş kazanarak çok fazla şeyin farkına vardı ki annesine nefreti de annesinin yanında olursa cihat yapacağı ve katliam yapacağını bildiği içindir. Tek hak verdiğim şey olayların oldu bitti kafasıyla ilerlemesi. Paul'ün savaşlarda ve bazı anlarda geleceği görememesinin sebebi de veriliyor: kritik anlarda o kadar fazla olasılık var ki yollar net gözükmüyor ve Paul net bir şey göremiyor. Paul'ün geleceği görüşünü tanrısal bir güç olarak görme, sıradan bir görüş gibi hayal et. Sen önündeki nesneleri görüyorsun ancak bir dağın arkasında ne olduğunu veya karışık bir ipte nerenin neresi olduğunu anlayamıyorsun, Paul'ün görüşü de aynı. Paul henüz tamamlanmamış ve yarıda bırakılarak çölde Fremen'lere katılmak zorunda kalmış biri olarak gayet yetenekli. Ergenliğe giriş döneminde olmasına rağmen Ses'i kullanabiliyor, yetişkinlere tek tekmeyle tüm kaslarını odaklayarak ya da ilk defa dokunduğu bir bıçakla da olsa karşı koyabiliyor. Ayrıca kitap yazılırken olaylar üzerinden bir evren kurulmamış da içinden yüzlerce farklı roman çıkabilecek bir evren içindeki kısa bir dönem hikayesi konu alınmış, bu da kitabı gerçekçi ve harika yapan unsurlardan biri. Kitaptaki akılda kalıcı "Korku katilidir aklın, insan gibi düşünen makine yapmayacaksın" gibi sözler olsun, TK İncili ve Missionaria Protectiva gibi inanışlar olsun, çakobsa gibi diller olsun, farklı ekosistemler olsun, parapusula ve damıtıcı giysi gibi icatlar olsun bir çok şeye aynı anda yer vererek müthiş bir worldbuilding'e sahip. Ayrıca Paul'den nasıl nefret edebildiniz anlamadım, okurken Paul ile annesi inanılmaz asil ve cesur iki karakter olarak müthiş geldi gözüme.