Kalite olarak Epilasyon Broşürleri ile Kapışacak Bir Eser
2024 209. kitabı
Kitabı hiç beğenmedim hatta bir noktadan sonra kendimi okumak için zorladım.Sonuçta kitap belki finalinde bende yarattığı yıkımı toparlayabilirdi ama olmadı.Yazarın kendi aile tramvalarından yola çıkarak bu spesifik ve kendine özgü yargıları nesnelleştirmesi ve manipülatif tonundan hoşlanmadım.Sürekli olarak her türlü ailevi ilişkide anne-babanın suçlanmaması gerektiği ve asıl suçlunun evlatlar olduğundan bahsediyor.Ebeveynleri tarafından türlü istismar ve şiddete maruz kalanlar dahil.Durmaksızın asıl suçlunun ebeveynlerine mesafe koyan "biz" (nedense mesafe koymak zorunda kalmak ya da ailenin mesafe koyabileceğini düşünememiş sevgili yazarımız) olduğundan bahsederek iyileşme yolunun kendi kimliğini aşağılama güdülü egzersiz olduğu iddia edilen bazı cümleler olduğunu belirtiyor.İşte bazı örnekler: 1)Bu kadar mesafeli olduğum için özür dilerim. 2)Ne zaman bana yaklaşmaya çalışsan seni ittim. ... 6)Bu kadar zor olduğum için özür dilerim. 7)Gerçekten çok yargılayıcı oldum... 8)Lütfen bana ikinci bir şans ver. ... 13)Sevgini belirli bir şekilde göstermeni beklemeyeceğim. Ve daha niceleri. Bahsettiği olay ve durumlarla ilgili tek bir kaynak yok.Sadece yapılan araştırmalar gösteriyor ki ile başlayan cümleler...Ne araştırması,kim yapmış,tarih? Verdiği çok bilinen psikolojik kuramları da kendine göre düzenlemiş Mark Bey.Örneğin: Freud'un yeniden canlandırma ve "yineleme takıntısı"ndan bahsetmiştir.(bu tekerrürler bilinçaltının çözülmemiş şeyleri "hatasız" tekrar yapılabilmesi uğrunadır) fakat bu kişinin şahsi tramvası ile ilgili olan kuramı ne cesaretle neslin ortak tramvaları seviyesine geçirmiş bilemiyorum. Yani yazara göre dıdınızın dıdısındaki problemleri taşıyorsunuz.Mutlu olma şansınız yok.Hatta bir noktada bunun genetikte de olduğunu ileri sürüyor.Yani anne ve baba olma durumunuzda sizin de kötü ebeveynler olacağınız açık. Yazar bi kısımda ebeveyn reddinin kansere yol açacağını söylüyor.Şaka maka değil.Hatta iki ebeveyninizi de yazarın deyimiyle *reddettiyseniz* yetişkinliğinizde kanser olma riskiniz %100 artacak ve ömrünüz kısalacak:/ Daha berbat çok az kitap gördüm.Yazarın kendi mabadını kaynak aldığı bu kitabın bu denli sevilip tavsiye edilmesine şaşırmamakla beraber popüleritenin kurbanı olarak mağarama geri dönüyorum. Yazardan bir alıntı ile kapatalım. "Muhtemelen anneniz,anneannenizden dolayı içinde bir yara taşıyordu ve kendisinin de almadığı bir şeyi size veremedi.Onun anneliği de kendi anne babasından almadığı görmediği şeyler nedeniyle kısıtlıydı." (Kısaca bu sözle de bir kez daha biz suçlu oluyor ve kendimiz de bu zinciri devam ettireceğimiz öngörüsüyle yerimize oturuyoruz.)
Seninle BaşlamadıMark Wolynn · Sola Yayınları · 202218,1bin okunma