Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 13 Ağustos 2024 03:18 Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Jean Racine'in Bayazıt'ı oldu.
Racine'in önsözünde oyunun konusunun hiçbir tarih kitabında bulunmadığı ama gerçek olduğuna inandığı söylenir. Osmanlı sarayında geçen olaylar anlatır.
Bayazıt'ın ölümü tarihinde Kont de Cézy'in İstanbul'da büyük elçi olarak bulunduğu ve ölümünün ayrıntılarına vakıf olduğu söylenir.
Tragedyayı kurduğu zaman değişiklikler yapmak zorunda kaldığından söz eder. Dikkat ettiği şeyin halkın gelenek ve göreneklerinde bir değişiklik yapmadığı olduğunu söyler.
Bağdat'ı alan Murat Bayazıt'ın öldürülmesi buyruğunu göndermiştir. Tragedya'da işlenen Bayazıt ile Atalide'in aşkı ve Bayazıt'ın ölümü olmuştur.
#kitapalıntıları :
AHMET
İster miydin ki bu yaşımda
Aşkın ezici egemenliğine gireyim?
Yıllarla, yorgunlukla katılaşan bu yürek
Sonu gelmez bir eğilimin aldatıcı çekiciliğine
kapılsın mıydı?
Gözümde başka çekiciliği var:
Onda sevdiğim atalarının soyudur.
AHMET
Kaygılarındır bizi vakitsiz göçtüren.
ATALİDE
Ah kıskançlık, seni yenen erdemimi
Say da verdiğim öğütlere seninkileri katma
...