Aradığın O inceleme
2024 4. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2024 20:58
Bu kitabı, eleştiri ve incelemeleri okuduktan sonra okumaya karar verdim çünkü objektif bir yoruma ihtiyacım vardı, onu da en iyi kendim yapabilirdim. Yazar kitabın konusunu güzel seçmiş fakat birden çok konu işlemeye çalışmış. Dolayısıyla bir konu karnavalı ve doğal olarak kopukluklar meydana gelmiş. Yan konular ustaca yedirilseydi ana konuya o zaman o kadar çok göze batmazdı aksine çok güzel bir akış sağlardı. Yazar çocukluk anıları, aşkı ve genel yaşamı arasında bağ kurmaya çalışsa da hepsini ayrı konular gibi işlemiş ve Tanzimat romanında olduğu gibi kişiliğini gizlememiş hatta araya girip öğütler vermiş ve akışa müdahalelerde bulunmuş. Birkaç anlatım bozuklukluğu, yazım hatası da var. Geriye dönüş tekniği başarılı olmadığından okuduğunu anlamayı zorlaştırıyor. Ayrıca merak ögesi canlı tutulmaya çalışılsa da bir yerden sonra okuru boğmaya başlıyor ve romanın sonunu tahmin etmekte aşırı kolaylık sağlıyor. Bu da devamını okuma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Kısaca teknikleri kullanmadaki zayıflıklar göze batan bir detay fakat yazarın ilk romanı olduğu düşünülürse normal karşılanabilir. Roman mektup ya da günlük tarzında yazılsaydı eminim bu teknik detaylar da hiç fark edilmezdi. İçeriğe gelince kimi incelemelerde Gülşah'ın saplantılı olduğu söylenmiş fakat âşık olana normal görüyorum ve Gülşah'ın hikayesinin okunmaya değer olduğunu düşünüyorum çünkü arkasında durulmayacak bir karar vermenin sadece kişinin kendisine değil, bir sürü insana zarar verebileceği  bu hikayede çok güzel örneklendirilmiş. Daha başka detaylar da var tabi okunup ders alınacak. Bunlar dışında Gülşah ve Şahin'in aşkı bir yerden sonra bunalmaya başlıyor ve roman bir an önce bitse hissi veriyor çünkü habire ikisin aşkı, Gülşah'ın hayıflanmaları, kıskançlıkları vs. bir yerden sonra aynı şeyleri okuyormuş hissi yaratıyor. Son olarak romanın bazı bölümlerinde Gülşah sanki rüyasını ya da planlarını anlatır gibi olmuşları anlattığı için aşırı sıkıyor.
Bir Kürt SevdimDilek Bilgiç Esen · Müptela · 20228bin okunma