Bu kitaptan diğer okurlar ne gibi çıkarımlar yapmışlardır bilemiyorum ama muhtemelen zengin-fakir çatışması ve Rusya'nın o dönemki toplumsal-sosyal algıları çıkarımı baskındır.Kitap fakir ve orta yaşlı bir adam olan Makar Devuşkin'in genç bir kadın olan Varvara Dobroselova'ya aşık olup ona hediyeler göndererek daha da fakirleşmesini ele alıyor.Dostoyevski her eserinde olduğu gibi bu eserinde de psikolojik derinliği olan karakterlerle sosyal ve ahlaki sorunları işlemiştir.
Ama bana kalırsa kitap,duyguların insanların zaten yanlış seçimlerle doldurmuş olduğu hayatlarının kırılganlığını,arttırmasını anlatıyor.Orta yaşlı fakir bir adamın genç bir kadına olan aşkında elbet bir sorun yok.Ama toplum her zaman olduğu gibi bu sefer de sevginin üzerine kendi uydurdukları iğrenç düşünceleri koyarak onları rezil etmiştir.O dönemki Rusya'da her zaman bizim şuanki sosyolojik durumumuzdan esameler bulurum nedense.
Kısaca kitabın da gösterdiği gibi insanlar her zaman duygularının esareti altında ezilerek diğer insanlarda acıma ve her şeyi mahvetme hissi uyandıracaklardır.Kırılması mümkün olmayan kısır döngüler.Aslında belki de mümkündür.İnsancıklar olmazsa duygular da olmaz değil mi?