···Okunma: 05 Ağustos 2024 21:54 Tomris Uyar;
Ülkü Tamer, Cemal Süreya, Turgut Uyar ve Edip Cansever'in aşık olduğu ve adına şiirler yazılan bir kadın...
Otuzların Kadını ile 1930 lu yıllardaki otuz yaşlarındaki kadınların hayatların kesitler sunan kısa öykülerden oluşan bir kitap. Otuzlarımdayken özellikle okumayı tercih ettim.
Başından bir çok evlilik geçen yazarımızın evlilik ve boşanma konusunda da gerçek çıkarımlarını görüyoruz kitabında bir nevi. Otuzlarında olan tüm kadınların yaşadığı zorlukları, toplumdaki yeri ve sorumluluklarını çok güzel dile getirmiş. Kadını bir anne, bir eş, bir kız, bir anneanne ve bir torun olarak ayrı ayrı ele alarak ayrı hikayelerde betimlemiş. Kadın olmanın hangi rolde olursa olsun ne kadar zorlu olduğunun altını çizmiş.
İlk hikaye bir yağlı boya kadın tablosunun anlatılması ile başlıyor, tablonun ismi otuzların kadını, yani öyküyü anlatan kişinin annesi.. Yazarın kendi annesini anlattığı düşünülen bu portre, aynı zamanda yazarın da hayatından kesitler sunuyor bize. Annesinin başarısız geçen iki evliliğini anlatırken, başkalarının da hayatlarına değinmiş. Kadınların hayatları, iç dünyaları, evlilikleri, annelikleri derken 30lu yılların siyasi çalkantıları, ekonomik durumu, kültürel problemleri, kuşak çatışmaları, aile yapısı ve ilişkileri hakkındaki bilgilerini de bir tablo gibi yansıtmayı başarmış.
Kitabın belki de bende bıraktığı en önemli his, karakterlerin sevilmekten çok anlaşılmak istiyor oluşuydu.
Tomris Uyar'la tanışma kitabı olarak siz de seçebilirsiniz.