2024 87. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2024 09:58
Falih Rıfkı Atay Atatürk'ün en yakınındaki gazetecilerden biriydi. Onun tüm kitaplarını okumuş biri olarak söyleyebilirim ki, Falih Rıfkı Atay Atatürk devrimlerine candan bağlı onun hatırasına büyük saygı duyan kişilerden biriydi. Bu kitabında 1970'li yılların başında gazetelerde yazmış olduğu makaleleri okuyoruz. Ve görüyoruz ki Atatürk devrimlerine olan bağlılığı gerçekten saygıya değer nitelikte. Özellikle Atatürk'ün vefatından sonra girişilen devrimlerin yerle bir edilmesi projesine karşı büyük bir tepki duymakta ve bu girişimin özellikle ikinci adam İsmet İnönü ile birlikte başladığının üstüne basa basa belirtmektedir. Özellikle devrimlerin en kritiklerinden biri olan laiklik başlığı altında yapılan tüm ilerici hareketlerin faillerini bir bir ortaya koymuş. Seçimlerde oy almak uğruna yapılan tüm bu karşı devrim hareketlerinin onun ölümünden hemen sonra başladığını açık açık belirtmiş. Ve fakat Atatürk devrimlerine böylesine içten bağlı bir kişinin Atatürk'e karşı inanılmaz saygısı ve sevgisi olan bir kişinin Nasıl oluyor da bu kadar Amerikancı olmasına şaşırmadım desem yalan olur. 68 gençliğinin Amerikan emperyalizmine karşı Atatürk devrimlerini savunmak adına, Türkiye'de giriştikleri demokrasi, eğitim, laiklik mücadelelerine nasıl olur da bir eşkıya rolü biçebilir Rıfkı Atay. Nasıl olur da Vietnam kasabı Kommer'in Türkiye'de bir misafir olduğuna inanabilir ve onun neredeyse masum bir kişi olduğuna okurlarını ikna etmek isteyebilir ? Yobaz karşı devrimcilerin bu kadar tehlikeli olduklarını bildiği halde nasıl olur da sol tandanslı kişilerin daha büyük tehlike olduğunu açıklama ücretini gösterebilir? Nasıl olur da hiç iktidara gelememiş komünist partilerin eylemlerinden bu kadar korkabilir? Ağızlarına sakız ettikleri Sovyet rejiminden nasıl olur da bu kadar korkulabilir ki parantez içinde söylemek isterim O Sovyet rejimi bizim Kurtuluş savaşımıza inanan dünyadaki tek rejimdir. Ez cümle ben bütün bu sorulara cevap bulamadım. Sizler bulabilirsiniz ne ala..
BayrakFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayıncılık · 201982 okunma
İnsanoğlu korktuğu bir ideolojiden diğerinin eksikliğini görmek yerine ondan medet ummaya teşne sanırım. Kurtuluş savaşı dönemlerinde de aydınların çoğunun Amerika mandasını kabule hazır olduğu bir gerçek hiç değilse Atatürk o zaman hayattaydı ve düşüncesinim doğruluğunu kanıtlayıp milletin küllerinden tekrar doğmasını sağladı. Ondan sonra tamamen Atatürkçü oldu bu aydınlar mesela.