Kültür Ebesi

Kültür Ebesi
@KulturEbesi
Sabitlenmiş gönderi
384 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Türk Mitolojisi Atlası --- Bartu Bölükbaşı
Türk Mitolojisi Atlası
Türk Mitolojisi Atlası
, Türk mitolojisini derinlemesine inceleyen ve görsel bir harita üzerinden hem mitolojik karakterleri hem hikayeleri sunan bir eserdir. Bartu Bölükbaşı, Türk mitolojisi ve halk kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir araştırmacıdır. Kitap, Türk halklarının mitolojik dünya görüşünü,
Türk Mitolojisi Atlası
Türk Mitolojisi AtlasıBartu Bölükbaşı · İKM yayıncılık · 096 okunma
Reklam
Büyülü ve yarı-büyülü süreçler, din olarak adlandırılabilecek ve ismini bulmak zor olan amfibi bir ortamda yaşayabilecek bir dönemin süreçlerine alınır. Örneğin Flamen Dialis, Jüpiter’in rahipiydi ve tüm örgütlerinde, son derece organize bir dini sistemin resmi görevini üstlendi, ancak şimdilerde Altın Dal’ın tüm okurlarının aşina olduğu, olağanüstü sayıda tabulardan etkilendi. Yeni doğan çocukların cilalı kalıplardaki arınması, ailenin dininin önemli bir parçasıdır ve parlak kelimesinin kendisi, benim görüşüme göre, bir din döneminin işaretidir. Ancak (örenin asıl anlamı muhtemelen animislik öncesi fikirlerde bulunur. Öyleyse, cenazeden sonra ailenin arınmasıyla birlikte, tüm ilkel halklar için ortak olan bir cesedin orijinal korkuları, tarihi zamanların dini ritüelinde hâlâ görülebilir.
Herkes, evcil hayvanların ve bitkilerin, insan yönetimi altında, neredeyse sonsuz ve çok hızlı bir değişime tolerans gösterdiğini biliyordu. İnsanın kendisi de en çok evcilleştirilen kişidir. Dördüncü yüzyılda Sokrates’in, alışkanlık olarak insanın kendi isteğiyle veya herhangi bir doğrultuda, fiziksel veya psikolojik olarak iyileştirilebilecek evcil bir evcil hayvan okluğu gibi alışkanlıkla savunduğu ifade edilmemesi şaşırtıcı değildir. Çünkü psikolojik ıslah bile uzun süre hem atlarla hem de köpeklerle bir sanata indirgenmişti.
Bu kültür topluluğu, dilsiz eserler arasındaki değiş tokuşun ötesinde, konuşma topluluğu olmadan düşünülemez. Ancak hem dil hem de dini gözlemsel olarak yayılma şekli, materyal kültürünün aktarımından çok farklıdır, Herodot’un dört kriterinin "Fizik ve Kültür” iki ana kriterine zorla indirgenmesi, neredeyse aynı anda, bizi pratikle başarısızlığa uğratır. Bir dereceye kadar aslında Herodot, antropoloji bilimiyle birlikte, hiç değilse, günümüzdeki en iyi düşüncenin gerisinde, antropolojik düşüncenin düzenli biçimini bizlere sunar.
İlk önce, Herodot bize ilk defa etnolojik ölçütlerin gerekçeli bir taslağım verir ve bir kerede Eshilos’un ilerleyişini ve bunun yarattığı önemli değişikliklere işaret eder. Atinalıların, Makedonyalı İskender’in önerilerini reddettiği ve muazzam teşviklerin karşısında Yunanistan davasını reddettiği meşhur pasajda, bir milleti bir arada tutan dört nedeni desteklediklerini belirliyorlar. “Yunanistan”, diyerek yanıt verirler, [93] bir kan ve bir söylev, Tanrıların yaşadığı ortak yerlere sahiptir, bunlara kurbanlar sunarlar ve benzer geleneklerin alışkanlıklarını kullanır. Bu yüzden Atmalılar ulusuna ihanet edemezler. Ortak köken, ortak dil, ortak din ve ortak kültür. Bunlar bir ulusu oluşturan dört şey, aksine eğer uyuşmazlık varsa toplum da birbirinden ayrılır. Bu analize göre, modern etnolojinin ekleyeceği çok az şey ya var ya da hiç yoktur. Profesör Elinders Petrie’nin önerdiği gibi, [94|, dini inançların kimliğinin son çare olarak, sadece insan ve insan arasındaki davranışa uygunluk ölçüsüne ait olduğu söylenebilir.
8,9bin öğeden 1 ile 6 arasındakiler gösteriliyor.