Puan vermedi·496 syf.····Okunma: 19 Ağustos 2024 21:34 Dünyanın en çok inanılan dini olan Hristiyanlığın kutsal kitabı, İncil.
Dinlere büyük bir merakım olduğu için bir gün kalkıp kiliseden İncil almaya çıkmıştım, açıkçası büyük bir hevesim vardı. Elhamdülillah müslümanım ama her kitaptan elde edebileceğimiz fayda vardır diyerek okumaya başladım. Hristiyan olsaydım kesinlikle büyük oranda aklım karışmış, sorular içerisinde bocalıyor olurdum çünkü incili insanlar yazmış, insan; hatalarla bilinir ve unutandır. Bu bile kitaba tedbirli yaklaşmanıza sebep olur. Anlayamadığım, tabiri caizse tezatlık barınan bazı yerler oldu. Dinini iyi bilen, taklidi değil de araştırarak Hristiyan olan birini görsem galiba üç saat muhabbet etmem gerekecek onunla..
İncil İsa'nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan her bir biyografidir. Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınmış olan ve yazarlarının adlarıyla anılan dört incil, Yeni Ahit'in ilk dört bölümünü teşkil eder.Dört incil ve yazarları şunlardır:
Matta İncili; 28 babtır. Matta, Havarilerden biri olup, M. 70 yılında hristiyanlığı yaymak için yerleşmiş olduğu Habeşistan'da ölmüştür. İncilde Hz. İsa'nın Mesihliği üzerinde durur.
Markos İncili: Markos, Havarilerin reisi olan Petrus'un talebesidir. Hristiyanlığı yaymak için yerleşmiş olduğu Mısırda M. 62 yılında ölmüştür. İncili 16 bab olup Hz. İsa'nın hayatından bahsetmektedir.
Luka İncili: Doktor veya ressam olduğu söylenen Luka, Pavlos'un talebesidir, Havari değildir. İncili M. 60 yıllarında yazmıştır. 24 babtır. İsa'nın hayatı ve tebliğ ettiği şeylerden bahsetmektedir.
Yuhanna İncili: 24 bab olan bu incili yazanın Yuhanna'nın talebesi olduğu sanılmaktadır. Bu İncil'de İsa'nın, Allah'ın oğlu olduğu tezi üzerinde ısrarla durulmaktadır. Aslında bugün elimizde bulunan İncil'de bu dört incilin dışında 23 incil daha olup toplam 27 incilden meydana gelmiştir.Hz. İsa yazılı bir kitap bırakmamıştır. İnciller, Hz. İsa'nın talebelerinin çeşitli yerlere yazdıkları mektuplardan derlenmiştir.