·160 syf.····Okunma: 19 Ağustos 2024 20:35 Buraya bu kitaptan bir yığın alıntı ekledim ama genel olarak kitabı beğendiğimi söyleyemeyeceğim.
Her şeyden önce yazarın 'akıllı yaşam' derken ne kastettiğiyle ilgili bir sıkıntı var. Kitabı oluşturan 300 maddeyi uygulayabilmek için - ki aslında bu teknik olarak mümkün de değil çünkü birbiriyle çelişen çok fazlaca madde var - kişinin biraz karaktersiz olması gerekiyor.
Onun dışında benim şahsi düşünce ve inançlarıma aykırı maddeler de çok fazla. Aslında düşünürsek herkesin kendi düşüncelerine aykırı maddeler bulunur bu kitapta, çünkü kitap bir öyle bir böyle, başı sonu ayrı oynuyor. Bir yerde aşağıladığı bir şeyi başka yerde övüyor, bir yerde büyük erdem dediği şeye başka yerde aptallık diyor.
Bilmiyorum, belki de ben yazarın kitapta bolca andığı o aptal ve ahmak insanlardan biriyimdir ve de anlayamamışımdır kendisini, olabilir.
Kitabın 17.YY'da bir rahip tarafindan yazılmış olduğu ve buna rağmen Nietzsche ve Schopenhauer tarafından bolca övüldüğü için tarihi önemi var ve bu yüzden okumaya değer, ama meraktan. Başucu kitabı yapıp hayat rehberi olarak kullanılabilecek bir kitap değil.