Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski
Yeraltından Notlar Dostoyevski
İnsanı aptal olarak kabul edersek, kime akıllı diyeceğiz?
İnsan gayeye ulaşmak için çalışmayı sever, fakat ulaşmayı pek istemez; bu hal hiç şüphesiz çok gülünçtür.
Okumaktan başka yapılacak işim, gidecek tek yerim yoktu, çünkü çevremde saygıya layık, beni kendine çekebilecek bir meşguliyet bulamıyordum.
Son derece gururluyum; en ufak şey, derim soyulmuş da, sanki havanın teması bile bana ıstırap veriyormuş gibi hissetmeme neden olur.
….
Dostoyevski’nin o en bilindik kitaplarından birini bitirdimm Suç ve Ceza’yı okuyor hissiyatı verdi. Baş karakterleri birbiriyle çok bağdaşıyor. Sanki Suç ve Ceza için ön hazırlık gibi olmuş. Yine etkileyici yine insanın kendinden bir parça bulduğu psikolojik çözümlemeler mevcut.
Kitap kahramanı kendini toplumdan soyutlamış, istese de kimseyle yakın ilişki kuramayan birisi. İçinde yaşadığı derin yaralar tartışmasız çocukluğundan miras kalmış ve bu yaraları iyileştiremeyince kendisini bir böcekten bile aşağı gören kimliğe bürünmüş. Karakterin çaresizliği okurken öyle geçiyor ki kalp sancısına sebep oluyor. Yardım etmek ya da yardım edecek karakterler çıksın istiyorsunuz karşısına.. Fakat kendini o kadar kapatmış ki çok güvendiği edebi cümleleri bile diğer insanlarla kurduğu iletişimdeki duvarları yıkamıyor. “Acımak” tam bu noktada devreye giriyor. Fakat kendisine acınması, aşağılayıcı tek bir bakış bile karakteri çileden çıkarıyor. Okuruna bile sitem ediyor .
Çaresiz, kendiyle savaşan insan nasıl mı olur? Yeraltından Notlar tam tanımını gösteriyor okurlara..