···Okunma: 07 Kasım 2017 13:36 Bİsmillahirrahmanirrahim. Hamd göklerde ve yerde olan varlıklar kendisine ait olan Allah'a aittir.
Düşünüp hamd edecek o kadar şey var ki şu alemde. Her biri Allah'ın varlığına delil. İmam Gazali bir medresede verdiği dersteki konuşmalarından derlenmiş bu eserde akıl sahiplerini İnsanın yaratılışından kainatın yaratılışına, kuşların yaratılışından bitkilerin yaratılışına, denizlerin yaratılışından içinde ki sayısız çeşit canlının yaratılışına, güneşin, ayın, yıldızların nasıl Allah'ın kudretinde olduklarına Allah'ın varlığına ve birliğine binler delil niteliğinde açıklayıp, düşünüp ibret almaya ve şükretmeye çağırıyor.
Şu alemin ve semanın yaratılışını düşünme
"Üstlerindeki göğe bakmazlar mı, onu nasıl bina edip ve süsledik, onun hiçbir çatlağı yoktur." Kaf Suresi/6
Güneşin yaratılışında açılan hikmet kapısı
ALLAH BUYURDU: "Güneşi lamba yaptık." Nuh Suresi/16
Ay ve yıldızların yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Gökte burçlar var eden, orada ışık saçan güneş ve aydınlatan ayı yaratan Allah, yücelerin yücesidir." Furkan Suresi/61
Arzın yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Yeri biz döşedik, ne güzek döşeyiciyiz." Zariyat Suresi/48
"Biz yeryüzünü dirileri de ölüleri de toplayan(bir yurt) yapmadık mı?" Mürselat/25-26
Denizlerin yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Ve O taze bir et yiyesiniz diye denizi musahhar etmiştir." Hicr Suresi/21
Suyun yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Hayatı olan herşeyi sudan yarattık, hala inanmıyorlar mı?"
Havanın yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Ve biz, rüzgarları yüklü olarak gönderdik. Böylece semadan su indirdik de sizi onunla suladık. Ve onun hazinelerini(denizleri, nehirleri, toprak altı ve toprak üstü su kaynaklarını, gölleri) oluşturan siz değilsiniz." Hicr Suresi/22
Ateşin yaratılışında açılan himet kapısı
"Söyleyin şimdi bana, tutuşturmakta olduğunuz ateşi, onun ağacını siz mi yarattınız, yoksa yaratan Biz miyiz? Biz onu bir ibret ve yemeğini pişirmeye muhtaç yolcuların istifadesi için yarattık. Öyleyse Yüce Rabbinin adını tesbih et." Vakıa Suresi/71-74
İnsanın yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Şanım hakkı için biz insanı çamurdan, bir özden yarattık." Mü'minün/12
Kuşların yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Göğün boşluğunda Allah'ın buyruğuna boyun eğerek uçan kuşlara bakmıyorlar mı? Onları Allah'tan başka tutan kimse yoktur. İnanan millet için bunda dersler vardır." Nahl Suresi/79
Hayvanların yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Atları, katırlar, eşekleri size bir süs ve binek olarak yarattı." Nahl/8
Bitkilerin yaratılışında açılan hikmet kapısı
"Onlar mı hayırlı yoksa gökleri ve yeri yaratan, gökten size su indiren mi? o suyla, bir ağacını bile bitirmeye gücünüzün yetmediği güzel güzel bahçeler bitirdik.Allah'tan başka bir tanrı mı var! doğrusu onlar sapıklıkta devam eden bir güruhtur." Neml Suresi/61