2024 47. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2024 01:58
XV. yüzyılın sonlarına doğru, Evrenin derinliklerinden Sirius yıldızından biri,dünyamıza baksa,bakabilseydi,insan topluluklarının dağınıklığını ve kendi köşelerine cekilmisligini görüp ne kadar da şaşırırdı kimbilir! .... Her biri bir köşeye çekilmiş uygarlıkların; aralarındaki ilişkiler yüzeysel dir : Ya hiç iyi tanımazlar birbirlerini, ya da hiç tanımazlar. Gerçekten evrensel bir anlayış, yöntem ve bilgilerle donanmış Avrupa'daki ki, büyük insanlık ailesinin bu dağınık üyelerini birlestirecektir çok geçmeden. Neyle? Çoğu zaman acı ekerek, gözyaşı biçerek!" Üçüncü Cilt heyecanlı cümlelerle başladı, insanın , insan soyunun yolculugu,kötü,kırıcı,yıkıcı,yok ederek yenilenen bir yolculuk... "Evrensel değerlere sırt çevirisi, insanlığın dizginlerini Avrupalıların eline bırakır; bunun yanı sırada, teknik gücü ona terkeder ve böylece dünya egemenliğinin yolunu açar ona. Iste bu kitapta anlatacaklarım." Böyle bitiyor önsöz niteliğindeki XVI ve XVII . Yüzyıllar Üstüne başlıklı yazı. Ele alınan konulardan bazıları; Feodal Düzenin Ortadan Kalkışı,Kapitalizmin doğuşu Coğrafi Keşifler, sömürge ve fetihlerin maddi ve manevi etkileri Avrupa ulkelerinin kendi aralarında ki savaşlar Yeni kültür, Rönesans ; yeni insan tipinizi ortaya çıkışı Reform,Din savasları, Almanya ve Köylüler Savaşı İngiltere burjuva devrimi İslam ülkeleri Dogu ülkeleri Çin,Hindistan. Ayrıntıları ile, Batı da; Kapitalizm,Rönesans,reform hareketleri ile aklın kullanılmaya başlanması ile bilimin,sanatın yükselişi içinde yaşadığımız çağı da etkileyen adımlar atılırken; Dogu ise Avrupaya ve onun yeni keşfettiği,sekillendirdigi dünyaya kapalı kalarak sömürüye açık hale gelişi. Bugünkü dünya düzenin temellerinin atılışı nın anlatımı. Okurken üzüldüm,sıkıldım,yoruldum ama dördüncü cildi biraz ara verdikten sonra okuyacagım. Anayasa Hukuk Profesörü,Aydınlanma savaşçısı Server Tanilli' nin söylediklerini,kaleme aldıklarını önemsiyor ve okumaya çalışıyorum. Ve okunsun,anlaşılsın istiyorumda elbet. Önemli pek cok kıymetimiz,degerimizin anımsatılması değil,unutulmaması için, düşün dünyamıza verdikleri emeklerin üzerine yeni değerler kalabilmek ,evrensel değerlere sırt çevirmeden, o değerleri özümseyerek ve eklemeler katarak evrensel degerlerin oluşumu ve yaygınlasması niyeti ile hayatı ve kitapları iyi okumalar.
Yüzyılların Gerçeği ve Mirası 3. CiltServer Tanilli · Cem Yayınevi · 199479 okunma