Puan vermedi·168 syf.····Okunma: 26 Ağustos 2024 13:05 İbn Rüşd Faslu'l makâl'ın başında eseri yazmaktaki asıl amacının, felsefe ve mantık gibi yabancı kökenli düşünce disiplinlerinin İslâm dini açısından meşruiyetinin tesbit edilmesi olduğunu belirtiyor.
Filozof, bu konuda sağlıklı bir karara varabilmek için öncelikle felsefenin temel gayesinin belirlenmesi gerektiğini söyler. Ona göre felsefenin amacı, varlık üzerinde esaslı araştırmalarda bulunarak son tahlilde var olan her şeyi Allah’ın mevcudiyetine delâleti bakımından değerlendirmektir
Ayrıca kitapta felsefenin İslâm dini karşısındaki durumu sağlam temeller üzerine oturtulduktan sonra insanların dini ve felsefeyi anlama kapasitelerinin farklılığı üzerinde durulur. İnsanlar, anlayış ve yetenek bakımından herhangi bir fikri ancak delillendirildiği takdirde kabul edenler, tartışarak veya dinleyerek benimseyenler olmak üzere üç kısma ayrılır. İkisi de gerçek olduğu için burhana dayalı akıl yürütme ile İslam dininin ortaya koyduğu hakikatler birbirine ters düşmez.
müslümanların içine düştüğü ihtilâflardan fazlasıyla rahatsız olduğunu bildirir ve felsefe ile dinin iki arkadaş veya süt kardeş olduklarını açıklayarak eserini bitirir.
Elbetteki okuyup bilgileri sentezlemek gerekiyor. Herkes içinde farklı şeyler keşfedecektir.