Puan vermedi·224 syf.····Okunma: 27 Ağustos 2024 13:04 Dostoyevskinin kitaplarında bolca Gogola atıf yapıldığı için okumaya başlamıştım. Asla benim tarzım olmaya bir şekilde yazılmış öyküler. Aşırı absürt ve olağanüstü. Tamamen kurgusal ve bir o kadar da saçma geldi. özellikle sonlara doğru kitabı çok zor okudum.
Öykülerde Petersburg'da yaşanan ilginç olaylar anlatılıyor. Kitapta surekli makam farkinin insanlarin hayatini ne denli etkiledigi gosterilmekte. Özellikle de buna en buyuk sebebin devlet duzensizliginin neden oldugu görülmekte. Zengin ve fakirlerin hayatindaki ucurum gozler onune serilmekte. En çok portre hikayesini beğendim.Etkileyici denebilir. Burun'da da bolca güldüğümu söyleyebılırım. Eğer edebiyatla çok ilgilenmiyorsanız okumanızı önermem.
Özetler:
Neva bulvarında biri ressam diğeri subay iki arkadaş ve onların âşık oldukları iki kadın üzerinden hayatlarının nasıl mahvoldugunu anlatıyor. Ayrıca ekleyebilirim ki Gogolda da Nietsche kadar olmasa da kadın düşmanlığı öykülerinde hissediliyor. Ayrıca hepsinde bariz bi sınıf çatışması var. Dönemin siyasi düzensizliği kitapta geniş yer almış.
Burunda da hatri sayılır derecede saygıdeğer bir memurun burnunun yüzünü terk edip kendi hayatına devam etmesini anlatır. Burun, makam ve mevkinin getirdiği saygınlığın bir simgesidir ki öykünün kahramanı Kovalev, burnunu kaybettikten sonra saygınlığını yitirdiğini, sadece memurluğunun kaldığını düşünür. Bu yüzden burnunu yakalamanın peşine düşer.
Portrede ise gizemli bir portrenin, insanlara hırs aşılayarak onların huylarının değişmesine ve adeta lanetlenmelerine neden olmasını anlatıyor. En sonunda yakılarak bu portrenin lanetinden kurtulunur.
Paltoda fakir bir memurun kendisine alay konusu olan paltosunu tamir ettiremeyecegini anlayınca yenisini almasıyla başlıyor. Binbir zorlukla aldığı, dostlarının paltoyu kutlama için düzenledikleri partinin gecesi palto biri tarafından zorla çalınır. Üzüntüsünden hastalanıp ölen adam böylece unutulmayacaktı tabii.. Öldükten sonra hortalağa dönüşerek tüm halkı korkutur ve sonunda paltosunu çalandan intikamını alır.
Bir delinin hatıra defterinde fakir bir kalem memurunun genel müdürün kızına aşık olmasıyla onu elde edebilmek için kendini ispanya kralı ilan etmesinin üzerine deliler hastanesine yatırılıp işkence görmesini anlatmakta ayrıca günümüzde birçok tiyatroya da çevrilmiş izlemek için sabırsızlanıyorum.
Faytonu hiçbir şekilde anlamadım ya sıkıldığım için hızlı okumamdan mütevellit. Bunda da sarhoş varlıklı bir devlet adamının bir partide faytonunu övüp onu pazarlaması ardından. Sonraki gün gelecek misafirleri unutup geldiklerinde faytonun içine saklanıp şansına yakalanması anlatılmakta.