-TEZER ÖZLÜ/ ZAMAN DIŞI YAŞAM İNCELEMESİ-
2024 13. kitabı
Tezer Özlü, çoğumuzun edebiyat alanında tanıdığı fakat eserlerini bir türlü okuyamadığı bir yazar olabilir belki de.. Fakat hepimiz aslında onun eserlerinin konularına iç dünyamızdan aşinayız. Özlü, bizim gibi yaşamın anlamını arayan ve bu arayışı hayranlık duyduğu üç yazarın (Svevo, Kafka, Pavese) izlerini takip ederek , farklılığını ve uyumsuzluğunu son derece sarsıcı ve incelikli bir biçimde eserlerinde konu alan bir yazardır. Yaşamın bu anlamsızlığı karşısında birkaç defa intihara kalkışmış fakat başarılı olamamıştır. Çok sevdiği ve etkilendiği yazar Cesare Pavese,Torino'daki bir otel odasında bütün özel kâğıtlarını yok edip, 21 adet uyku hapı ile yaşamına son verir. Özlü'nün daha önce yayınlanmamış bu senaryosunda, Tezer Özlü, Pavese'in kendini öldürdüğü otel odasında, intihar ettiği yatağa uzanıp onun intiharını anımsar. Hayatı boyunca intihar ile yaşamına son vermeyi düşünse de 18 Şubat 1986 tarihinde göğüs kanseri sebebiyle İsviçre Zürih'de hayatını kaybeder. Mezarı Aşiyan Mezarlığı'nda bulunmaktadır. Kardeşi Sezer Duru, Özlü 'nün bu eserini Almancadan aslına çevirmiştir.
1000k
Zaman Dışı YaşamTezer Özlü · Yapı Kredi Yayınları · 20183,283 okunma