İmtihan Risalesi
2024 52. kitabı
Kulun dünya hayatındaki tek gayesi aslında imtihan'ı en doğru şekilde tamamlayarak asıl hayat olan ahiret'e göçmektir. Bundan dolayı başımıza gelen menfi ya da müspet herhangi şey bu imtihandandır.  Bu kitapta imtihan, iyi/güzel ve ya kötü gözüken olmak üzere iki ayrı kategoride tasnif edilmiştir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte daha tehlikelisi ve zoru da iyi-güzel gözüken imtihan'ı atlatmak olabilir. Örnek ile açıklamak gerekirse kişiye çok büyük bir miras kalsa; bu bir imtihandır. Ve harcanması konusunda Allah (cc)'ın emirlerini unutmamak gerekir. Lakin bazen bu bolluk ve genişlik insanı gaflete sürükleyebilir, Allah muhafaza. Kötü ve şerli gözüken imtihanlardan biri de hastalık olabilir mesela. Kişiyi azdırabileceği gibi Allah'ı hatırlamayı sağlayan bir vesile de olabilir bu bela. Açık konuşmak gerekirse; bütün bela ve imtihanlar kul içindir ve bunların hepsini Rabbe dönüş için vesileler kılmak zorundayız.  Müellif belaların sebep ve nedenlerini belli gruplar içinde sınıflamaya çalışmıştır:  -Kıyamet gününde, Allah'ın yakınındaki derece ve makamın yükseltilmesi  Kulun belaya karşı olan sabrı onun ecrini arttıracak bir unsurdur.  -Günahların ve hataların temizlenmesi Hastalığa sabır günahlara kefarettir. -İlahi ceza ve intikam alınması  Gazaba uğrayan kavimler, Firavun, Karun ... -İyiyi kötüden, imanlıyı imansızdan seçme ve temizleme -Fitneye düşürerek sınama ve deneme -Daha kötü bir belayı defetme Allah'ın emirlerinin uygulanabilmesi için cihad sorumluluğu -Kula Rabbini hatırlatma, hak yola ve yaratılış gayesine döndürme -Şükredenlerin ve nankörlük edenlerin ortaya çıkması -Allah'ın fazlının ve nimetinin bilinmesi ve unutulmayıp hatırlanması  - İnsanın kendini belalara ve musibetlere atması  Sarhoşluk sonrası trafik kazaları vb. Yaklaşık 5 yıl öncesinde evlilik arefesindeyim. Benden yaşça büyük evlilik konusunda tecrübeli kimseler ise sohbet edip nasıl oluyor, ne yapmak lazım diye teorik olarak sorular soruyorum ve teorik olarak cevaplar alıyorum. Bunlardan birinde çok kıymetli bir abim şöyle cevap verdi; o andan sonra artık kalbim rahatlayıp pek çok sorumu def etmiştim evlilik konusu üzerine. "Sen eşine, eşin sana imtihansınız. Evlilik budur." - Geçen zaman kelimeleri yan yana getirmemi sakatlamış olabilir-  Bunun çerçevesini genişletmek ve şunu anlamak lazımdır. Kul her an bir imtihan üzeredir. Bu imtihan'ı geçmenin en kolay ve düzgün yolu kopya çekmektir. Allah Rasülü (sav)'nün hayatı kitap açık bir sınav sağlar bize. Oradan bakıp bakıp amel defterine geçirmek lazımdır muhtelif her imtihana karşı yapılması gerekenleri.  *Bu kitaptan aklıma mıhlamak amacıyla  Ebû Hureyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Allah Teâlâ'nın şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Mü'min bir kulumun dünyada sevdiklerinden birini aldığım zaman, buna sabredip sevabını Allah'tan beklerse, bu davranışının katımdaki karşılığı kesinlikle cennettir" (Buhari-Nesai) Son not olarak, müteessir olduğum bir durumu da paylaşmak isterim. İnternet tarayıcıları vasıtasıyla yaptığım araştırma sonucunda yazar ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamıyorum. Kitabın içeriğinde de böyle bir bölüm ne yazık ki yok. Kitabın kıymetli bir yerde olabileceğini savunmak ile birlikte nasihatin kişisi bizim hayatımızda önemlidir.
Din İslam
Bela ve Musibetle İmtihanAbdulhalim el-Tartusi · Polen Yayınları · 200825 okunma