···Okunma: 27 Ağustos 2024 00:04 Kitap genel olarak güzel ve akıcıydı. Konu olarak aşk ağırlıklıydı ancak ders verici birçok yanı da barındırıyordu. Kitabı okurken sık sık öfkelenebilirsiniz. Yazar belki de bunu amaçlamış olabilir. Kitabı böyle bitirmese böyle kalıcı bir etki bırakamayabilirdi. Öfkelenme sebebim ise ana kahramanların yaptığı hareketlerdi. Bana biraz Oblomov kitabını anımsattı. Oblomov'u okurken de Oblomov'a nasıl kızdıysam bu kitapta da özellikle ana kahramanların yaptıklarına çok kızdım. (Yazarları ve konuları çok benzemese de aynı duyguya kapıldım)
Kitaba bu adın verilme sebebi üzerine Kamelyadan başka çiçek takmayan bir kadının başından geçenlerin anlatılmasıydı.
Kitapta en acı veren ve dikkatini çeken şeylerden biri bir insanın sırf geçmişi yüzünden yargılanmasıydı. Bir insanın adı bir kez kötüye çıkmayagörsün artık hep kötü gözüyle bakılır ve yargılanır... Başkalarının düşüncesini gereğinden çok umursamak ve iletişimsizlik belki de en büyük sorunlarımızdan. Bazen dönüp kendimizi sorgulamamız ve niyetimiz iyi ise başkasının sözlerini yok saymamız en doğru kararlardan olabilir.
Diğer bir acı yanı ise Sevginin bir anda Nefrete dönüşebilmesi... Umarım çok sevdiğimiz insanlarla aramız bozulsa bile onlara karşı kin gütmeyiz, affedip yolumuza bakarız.
Affetmeyi, öfkeli de olunsa sabırla dinlemeyi ihmal etmemeliyiz. Bazen bazı şeyler için çok geç olabilir. Hiçbir şey göründüğü gibi çıkmayabilir. Sevgi kimi zaman büyük yıkımlara da neden olabilir. Sevgiyi göze alan kişi kırılmayı da göze alabilmeli, yargılamadan dinlemeyi de başarabilmeli...
SPOİLER (Merak ettiklerim)
Kitapta sürekli ben olsaydım ne yapardım diye sorguladım... Bazı acılar ise boşuna çekilmiş gibi geldi. Armand sevdiği kadına bu kadar aşıkken nasıl ondan böylesine intikam alabildi? Madem çok aşıktı zamanında babasına bu mevzuyu açıp ailesini neden razı etmedi? Ve babası, kardeşi Armand için hiç mi bir şey yapamadı? Tek çare Armand'ın Kamelyalı kadından ayrılması mıydı? Hep elalem ne der diye yaşıyoruz. Belki bu olaylar gerçekte olsaydı aynı kararları biz de verecektik ama bir babanın iki evladı da birine aşıkken neden vazgeçmek zorunda bırakılan Armand oldu? Sonra... Kız ve adam birbirlerini hiç bırakmayacaklarına yeminler ediyorlarken Marguerite'in(kamelyalı kadın) Armand'ı ansızın tek kelime etmeden çekip gitmesi bana çok koydu. Dürüst olup Armand'a sebebini yüz yüze iken söylese başka bir çare bulamazlar mıydı?(belki ülke, şehir değiştirirlerdi ya da başka bir şey) Bana Kamelyalı kadının sevdiği adamı ansızın terk etmesi kadar sevdiği adamın onu anlayamamış olması da koydu. Gitmeden önceki gün kız ona sarılıp ağlamıştı. O kadar uzun ağlaması için bir sebebi olacağını düşünmesi gerekirdi. Armand ise hep kadını suçladı ve ondan nefret edip intikam aldı... Son günlerini bile acı çekerek geçiren Kamelyalı kadın sevdiği adamı ölünceye kadar dilinden düşürmedi. Bence bu kadar acının en büyük sebepleri İletişimsizlik, anlayışsızlık, ön yargı, elalem ne der kaygısıydı. Armand'ın kız kardeşi çok aşık olabilir ama Armand sırf kötü bir geçmişi olan bir kadını sevdi diye suçlu muydu?.. (İki taraf da sevmeyi, sevilmeyi hak ediyordu.)
Yüreğinizden sevgiyi, merhameti, hoşgörüyü eksik etmeyip başkalarını anlamak için daima çabalayıp nefret, intikamdan uzak, mutlu bir hayat yaşamanız dileğimle...
Buraya kadar okuyup da beğeniyorsanız çok teşekkür ederim, henüz gösterişten uzak, sorgulayan birilerinin olması beni çok memnun ediyor. İyi ki varsınız. :) Biraz bilinç akışı gibi oldu yazılarım ama sonra dedim ki amaan Elalem ne derse desin. Zaten sadece gerçekten okuyan kişilerin düşünceleri önemli.