Anton Çehov ‘un tiyatro eseri. Kitap düz roman şeklinde ilerlemiyor , diyaloglar halinde ilerliyor.
Olay örgüsü zengin olan bir ailenin borca girmesi ve ellerinde maddi manevi değeri yüksek olan Vişne Bahçelerini satmak zorunda kalması üzerinden işleniyor. Burada bahçeyi satın alan kişi kritik derecede önemli o yüzden spoiler olmaması amacıyla belirtmek istemiyorum.
Kitap ana hatları ile köleliliğin kaldırıldığı dönemlerde aristokratların düşüşe geçmesini konu alıyor. Aristokların düşüşü ve aynı zamanda alt tabakanın haklarının genişletilmesi ve hatta bazen aristokratları yenmeleri..
Bu zengin kesimin hiç yarınları yokmuşcasına şatafat ve lüks içinde yaşayışı, bu kölelik sistemi bitip aristokrasiye zincir vurulmuş olsa da bitmiyor ve ya azalmıyordu. Zengin alışkanlıkları hâlâ devam ediyor. Ve bu kesimin bu alışkanlıkları bazen onların sonunu getiriyor.
Zamanında aşağıladıkları ve hor gördükleri insanların paralarına muhtaç bile kalıyorlar, yeri geliyor altlarına düşmeye başlıyor.
İnsan ne oldum değil ne olacağım demeli felsefesi üzerine kurulu gibi geldi bana da.
Toplumun alt-üst tabaka arasındaki ilişkileri ele alan bu tiyatro eserini okumanızı öneririm..
İyi okumalar..
Anton ÇehovVişne Bahçesi