2024 35. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2024 00:00
Kitap çok sarsıcı. Yanı başımızda bulunan İran'da 1970lerden 90ların sonuna doğru uzanan süreçte bir küçük kızın gözünden, deneyimlediklerini aktardığı bir çizgi roman. Ülkede yaşananlar Marji'yi nasıl etkiliyor, neler hissediyor, yaşantısındaki zoraki değişikliklerle baş etme mücadelesine tanık oluyoruz. İran'ı ve insanlarını daha iyi tanımak ve ülkede olup bitenler, İran-Irak savaşı, rejimin İslami düzene evrilmesindeki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak adına oldukça çarpıcı ve etkileyici bir roman. Varsıl ve laik bir aile, anne baba özgürlükçü bir zihniyete sahip dolayısıyla çocuklarını da öyle yetiştiriyorlar. İran da mutlu mesut bir yaşam sürerken savaşlar ve rejim değişikliği özellikle bir kız çocuk olarak, büyüdüğü süreçte Marji'yi haliyle çok etkiliyor. Etkilememesi mümkün değil zaten. Başını örtmek zorunda kalıyor. Wolkmen (Kulaklıkla müzik dinlemeye yarar) yasak, kot pantolon yasak, makyaj yasak, kız erkek yan yana, bir arada olmak yasak, okulda kız erkek aynı merdivenden çıkamaz, parti yapmak (eğlence) yasak, sokakta koşmak yasak. Tüm bu yasaklar kişiye özellikle kızlara bir çeşit açık hava hapishanesindeymiş hissini yaşatıyor. Bireylerin düşüncelerini açıkça söyleyebilme hakları zaten hiç yok. Böyle yapma cesaretini gösterenler derhal göz altına alınıyor, kırbaç cezası, bazen de akibetleri belli olmuyor. Korkunç baskıcı bir atmosfer. Kendi adıma okurken daraldım. Savaşların ülkeleri nasıl etkilediği, emperyalizmin nasıl işlediği, İran'da ki İslami rejimin nasıl bir yaşam biçimi olduğu hakkında bir çırpıda, bilgilenmek, aydınlanmak için okumalı, illaki okumalı. Çizgi roman olarak sunulması bence ilgi çekici ve süreci canlandırmamıza , kız çocuğun ve sonrasında genç kızın gözünden izlememizi kolaylaştırmış. Çizimleri sanatsal açıdan ne kadar iyi yoksa kötü mü diye hiç takılmadım. Zira tamamen gerçeklere dayanan, özgürlükten bir çeşit esaret altında yaşamaya evrilen sürece tanıklık etmekten çizimlere takılmıyorsunuz. Hissettiklerinin çoğunu çizimleri ile yansıtabilmiş bence.
PersepolisMarjane Satrapi · Minima Yayınları · 20172,661 okunma