···Okunma: 01 Eylül 2024 13:14 Yaşamak... Bir kitabın isminin "Yaşamak" olması bana değişik gelmişti. Yaşamak, çok kapsayıcı bir kelime, iddialı ve ağır... Ancak sayfalar birbiri ardına harika bir akıcılıkla biterken, "Bir kitap bu ismi hak edecekse, o da bu kitaptır," dedim.
Kitabımızın merkezinde yer alan kişi Fugui. Fugui kim derseniz... Bir insan. Kelimenin tam anlamıyla sadece bir insan. Diğer kitap karakterleri gibi iyilikle dolup taşan, kötülükle doldurulmuş ya da herhangi bir tarafı büyüteçle on kat büyütülmemiş. Yazar kötü özelliklerinden bahsettiği kadar iyi özelliklerinden de bahsetmiş. Çünkü yazar ne iyi ne de kötü bir özelliğinden bahsetmek istememiş Fugui'nin. Fugui'den bahsetmiş ve başından geçenlerden.
Genç bir kumar bağımlısı Fugui. Bağımlılığı sonucu ailesinin tüm mal varlığını kaybediyor, evlerini, tarlalarını... Karısı ve annesiyle bir başına kalıyor babası da kaldıramayınca başına gelenlerin yükünü. Bir de kızı Fengxia var. Fengxia sanki bir yıldız gibi süslüyor o yas evini. Herkesin tuttuğu yaslar arasında Fengxia masum bir çocuğun yapacağı tek şeyi yapıyor, oyunlarını oynuyor, kendini eğlendiriyor, bu hâliyle de fark etmeden evdeki diğerlerini ayakta tutuyor.
Fugui'nin karısıyla ilişkisi dikkatimi çok çekti kitap boyunca. Jiazhen, Fugui'nin daha gençken görüp beğendiği bir kız, evlenmek istiyor ve evleniyor da. Ancak evlendikten sonra Jiazhen ile ilgilenmiyor, kumarhanelerde, genelevlerde vakit geçirirken karısının yüzüne bile bakmıyor. Karısı onu doğru yola sürüklemeye çalışınca da hamile hâliyle bir güzel dövüyor. Bütün bunlara rağmen Jiazhen, hiç kızmıyor Fugui'ye. Onun karısı olarak yaşamaya devam ediyor, Fugui tüm mal varlığını kaybedince bile terk etmiyor onu. Fugui de elbette yavaş yavaş saygı ve sevgiyle yaklaşıyor karısına. Jiazhen, sadakatin sembolü gibi adeta.
Kitabın arka planında sürekli dönen bir devrim. Mao ve komünizm kavramları var. Komünist bir düzenin Çin halkı arasında yaygınlaşışı ve batışı çok kaliteli verilmiş. Fugui ve ailesi çoğunlukla da bu düzen yüzünden çekiyorlar çektikleri acıyı. Zar zor elde ettikleri topraklarını kaybediyorlar, açlıktan ölme raddesine geliyorlar ve eziyet üstüne eziyet çekiyorlar. Bu sayfalar bana tek bir şeyi gösterdi: Komünizm teoride kusursuz ama pratikte beş para etmez bir sistem.
İncelememi bitirirken kitap hakkındaki fikirlerimi özetlemek istiyorum: Oldukça akıcı bir hikayeydi, uzun zamandır ne okurken ne de günlük hayatımda bu kadar yoğun bir hüzün hissedememiştim, adeta yüreğine akıyor insanın mürekkep. Bir gün herkesin okuması gereken, sanki yılların yıprattığı bir dedeyle konuşuyormuşsunuz gibi hissettiren bir kitaptı. Bundan sonra benden kitap önerisi isteyen herkese önereceğim ilk kitap.