·416 syf.····Okunma: 02 Eylül 2024 22:14 Günümüzden uzak yıllarda yazılmasına rağmen günümüzden sahneleri de bulabileceğimiz bir eser. Günümüzden sahneleri derken insan-insan, insan-madde, insan-toplum yani kısacası insan temelinde diğer ortamlarla etkileşimini çok net ifade etmiş.
Kitabı okurken kendinden bir şeyler bulabilmek Samim gibi düşünebilmek olayları ve durumları büyük bir bilgi birikimle yorumlamak, insanı derinlemesine tahlil etmek gerçekten etkileyen noktalardı.
Besimin ise gerçekten ailenin küçük çocuğu modunda yer yer patavatsız konuşmaları komik olurken, yeri geldiğinde Samim ile derinlemesine sohbetleri kendisinin ne kadar dolu olduğunu da göstermektedir.
Mefharet ise çokça karşımıza çıkabilecek evhamlı ve aklına hep kötü şeyler getiren pesimist kahramanımız.
Bununla birlikte Selmin, Feriha, Ferhat, Nail Bey, Necile…
Bütün karakterleri öyle bir portrelenmiş ve anlatılmış ki gözlerinizin önüne getirebiliyor ve günümüz insanlarıyla bile eşleştirebiliyorsunuz.
Gelelim yalnızlık meselesine…
Aslında tüm karakterler yalnız, tıpkı şu an bizlerin de olduğu gibi…
Romandaki karakterlerin her biri yalnız olmamaya çalışırken aslında ne kadar yalnız olduklarını görüyorlar ve hissediyorlar.
Kimi karakter için bu bir tercih kimi karakter yaptıklarıyla kendini yalnızlaştırıyor.
Siz yalnız olmadığınızı mı düşünüyorsunuz?