2024 142. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2024 00:00
" Tövbe de! Bizim haddimize mi sorgulamak!" " Ey Havva kızları!"..." Sizlere de yalan söylediler. Fıtrat dediler, annelik dediler, en kutsal vazifenizden sizi alıkoydular. Kul olmak... Sizi erkeğe hizmet etmekten öte nereye konumlandırdılar? Çocukken babana, kadınken kocana, ana iken oğluna din için hizmet etmeni tembih etmediler mi? Hâlbuki Rabb'e kul olabilmek için önce Kula kulluktan kurtulmak gerekir." Ayşe ... Küçücük bir kız çocuğu . Bebekten cami avlusuna bırakılmış. Ona bakıp büyüten aile ilk adet olduğunu anladığı an evlendirmeye karar vermişler. On üç yaşında ama kuzusu bir evlat altmış yaşında bir adam ile evlendirilir Aile de onunla evlenen de eşit derecede suçlu. Henüz kendi çocukken evin sorumluluğunu vermek ve bir de ondan çocuk beklemek Şeytani uzakta aramaya gerek yok. Zaten içimizde nefes alan bazı iki ayaklılar şeytanın aklına gelmeyecek işler yapıyorlar . Ayşe ve gördüğü şiddet içimi dağladı. Sadece o değil , diğer çocuklar da aynı durumda . Yer neresi derseniz Urfa'nın bir köyü. Kadınların da dünyaya bakış açısı kendi çercevesinde. Kabullenmişler ve böyle devam ediyor, ettiriyorlar . Erkekler desen .... Bir de Şeyhler var . Her dedikleri kanun kabul edilen. Onun sözünden çıkmayan insanlar. Zengin , milletin parasına, malına çöken , buna rağmen Allah 'a yakın kabul edilen insanlar .. Çaresizlikten nemalananlar... İnsanların cahil ve itaatkar kalması için ellerinden geleni yapanlar Kraldan çok kralcı olanları saymıyorum bile. Günümüzde farklı bir isimle sesleniyorlar onlara. Burada yazmayacağım Tusem... Gazeteci genç bir kadın. Son yaptığı haberden sonra kimse ona iş vermek istemiyor. İş ararken Urfa'dan bir kadın peygamber çıktığı duyumunu alır arkadaşından. Aradığı fırsat budur. Haberi yapmak için yola koyulur. İki kadının yollarının kesişmesinden sonra yaşananları soluksuz okudum. İki farklı dünyadan iki kadın. Bir tarafta hayatını idame ettirmek, annesine yardımcı olabilmek adına iş arayan eğitimli bir kadın. Diğer tarafta kapalı bir toplumda küçük yaşına rağmen ona eziyeti çeken ve elçi olduğunu ilan eden bir kadın. Okurken toplumsal baskıyı sonuna kadar hissettim. , İnsanların gözlerinin önünde olanları görmemek için inat edenleri , Allah diyerek insanları sömürenleri, dini kullanarak insanlar ile nasıl oynadıklarını okudukça delirdim. Hissettiklerimi eminim tahmin edebilirsiniz. Örnekler için fazla aramaya gerek yok. Gördüğü baskılardan dolayı akıl sağlığı bozulan bir kadın ya da ilk kadın peygamber Ayşe . Hangisini tercih ederseniz edin ancak bu kitabı mutlaka okuyun. Yıllar boyunca baskıları boyun eğmiş kadınların direnişini harika bir dille anlatan #ayşe gönülden tavsiyemdir
AyşeYiğit Özel · Elpis Yayınları · 202415 okunma